Do góry

Desery Przepis na:

Kremówka

Kremówka

Autor:

Przepisów i artykułów: 1332 Ocena: 11271

Dodano:

Odsłon: 16

Sprawdzony przepis na "Kremówka"

Składniki

  • 2 paczki gotowego ciasta francuskiego
  • 1 słoik drylowanych wiśni w kompocie lub 40 dag mrożonych
  • 3 łyżki drobnego cukru
  • 1 l śmietanki 30 proc
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 25 dag serka mascarpone
  • 2 łyżki likieru
  • np. amaretto
  • 2
  • 5 łyżki żelatyny
  • 1
  • 5 łyżki mąki ziemniaczanej
  • cukier puder do dekoracji
  • cynamon
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Kremówka

Przygotowanie

  1. Ciasto francuskie upiec według przepisu na opakowaniu na dwóch dużych blachach wyłożonych papierem do pieczenia. Wystudzić.

  2. Żelatynę rozpuścić w 1/4 szklanki wrzątku.

  3. Wiśnie z kompotu zagotować wraz z zalewą (mrożone podlać 1/2 szklanki wody i zagotować, by zmiękły, ale pozostały jędrne, dodać 3 łyżki cukru). Oprószyć cynamonem, zagęścić mąką ziemniaczaną, wystudzić.

  4. Dobrze schłodzoną śmietankę ubić na sztywno, dodając porcjami cukier puder, serek mascarpone, przygotowaną wcześniej, wystudzoną i tężejącą żelatynę i likier, schłodzić.

  5. Na jednym z upieczonych placków z ciasta francuskiego rozłożyć wystudzone wiśnie. Owoce przykryć schłodzony kremem śmietankowym, na to nałożyć drugi placek. Wstawić do lodówki na kilka godzin. Przed podaniem ciasto pokroić ostrym nożem w duże kostki, obficie posypać cukrem pudrem.

  6. ok. 60 minut plus chłodzenie

    Źródło: Twoje Imperium

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń