Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 14034
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1616
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 15897
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 6421
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 14034
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1616
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 15897
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 6421
Składniki
Ciasto francuskie upiec według przepisu na opakowaniu na dwóch dużych blachach wyłożonych papierem do pieczenia. Wystudzić.
Żelatynę rozpuścić w 1/4 szklanki wrzątku.
Wiśnie z kompotu zagotować wraz z zalewą (mrożone podlać 1/2 szklanki wody i zagotować, by zmiękły, ale pozostały jędrne, dodać 3 łyżki cukru). Oprószyć cynamonem, zagęścić mąką ziemniaczaną, wystudzić.
Dobrze schłodzoną śmietankę ubić na sztywno, dodając porcjami cukier puder, serek mascarpone, przygotowaną wcześniej, wystudzoną i tężejącą żelatynę i likier, schłodzić.
Na jednym z upieczonych placków z ciasta francuskiego rozłożyć wystudzone wiśnie. Owoce przykryć schłodzony kremem śmietankowym, na to nałożyć drugi placek. Wstawić do lodówki na kilka godzin. Przed podaniem ciasto pokroić ostrym nożem w duże kostki, obficie posypać cukrem pudrem.
ok. 60 minut plus chłodzenieŹródło: Twoje Imperium