Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Krucha tarta z jabłkami"
zapraszam Was na dość ciekawe ciasto, które może większości z Was kojarzy się...
Odsłon: 21764
Serowe krokiety z brokułami to smażone na złoto kotleciki z ciasta na bazie m...
Odsłon: 420
Szybkie i bardzo proste danie, niezwykle smaczne jako kolacja lub przekąska,...
Odsłon: 300
zapraszam Was na dość ciekawe ciasto, które może większości z Was kojarzy się...
Odsłon: 21764
Serowe krokiety z brokułami to smażone na złoto kotleciki z ciasta na bazie m...
Odsłon: 420
Szybkie i bardzo proste danie, niezwykle smaczne jako kolacja lub przekąska,...
Odsłon: 300
Składniki
60 min • Porcja 170 kcal • Koszt porcji 2,20 zł • Przepis na 10 porcji
Mieszam mąkę, szczyptę soli i cukier, dodaję margarynę i siekam. Wlewam żółtko i łyżkę śmietany. Jeśli ciasto jest za suche, dodaję więcej śmietany. Zagniatam gładkie i elastyczne ciasto. Dzielę na 2 części. Jedną z nich wylepiam dno i boki formy na tartę. Posypuję bułką tartą. Drugą połowę ciasta schładzam przez ok. pół godziny. Rozwałkowuję na wielkość formy, podsypując mąką.
Jabłka obieram, kroję na pół, usuwam gniazda nasienne i w ich miejsce kładę żurawinę. Jabłka układam na tarcie żurawiną do dołu. Posypuję cynamonem i cukrem. Przykrywam drugą częścią ciasta, odcinam wystające brzegi i nakłuwam widelcem. Piekę 30 minut w 180°C. Studzę i posypuję cukrem pudrem.Źródło: Kobieta i życie