Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Krucha tarta z jabłkami"
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 10381
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5978
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5312
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 12820
Śledzie po białostocku to danie bazujące na składnikach wykorzystywanych pows...
Odsłon: 4570
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 10381
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5978
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5312
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 12820
Śledzie po białostocku to danie bazujące na składnikach wykorzystywanych pows...
Odsłon: 4570
Składniki
60 min • Porcja 170 kcal • Koszt porcji 2,20 zł • Przepis na 10 porcji
Mieszam mąkę, szczyptę soli i cukier, dodaję margarynę i siekam. Wlewam żółtko i łyżkę śmietany. Jeśli ciasto jest za suche, dodaję więcej śmietany. Zagniatam gładkie i elastyczne ciasto. Dzielę na 2 części. Jedną z nich wylepiam dno i boki formy na tartę. Posypuję bułką tartą. Drugą połowę ciasta schładzam przez ok. pół godziny. Rozwałkowuję na wielkość formy, podsypując mąką.
Jabłka obieram, kroję na pół, usuwam gniazda nasienne i w ich miejsce kładę żurawinę. Jabłka układam na tarcie żurawiną do dołu. Posypuję cynamonem i cukrem. Przykrywam drugą częścią ciasta, odcinam wystające brzegi i nakłuwam widelcem. Piekę 30 minut w 180°C. Studzę i posypuję cukrem pudrem.Źródło: Kobieta i życie