Do góry

Desery Przepis na:

Krucha tarta z jabłkami

Krucha tarta z jabłkami

Autor:

Przepisów i artykułów: 1313 Ocena: 11056

Dodano:

Odsłon: 12

Sprawdzony przepis na "Krucha tarta z jabłkami"

Składniki

  • 2 szkl. mąki pszennej + do podsypywania
  • 25 dag margaryny
  • 2/3 szkl. cukru
  • 2 łyżki cukru wanilinowego
  • 1-2 łyżki kwaśnej śmietany
  • jajko
  • szczypta soli . Dodatkowo: 5 jabłek
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżki cynamonu
  • 1/3 szkl. żurawiny suszonej
  • 2 łyżki bułki tartej
  • cukier puder do posypania
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Krucha tarta z jabłkami

Przygotowanie

  1. 60 min • Porcja 170 kcal • Koszt porcji 2,20 zł • Przepis na 10 porcji

  2. Mieszam mąkę, szczyptę soli i cukier, dodaję margarynę i siekam. Wlewam żółtko i łyżkę śmietany. Jeśli ciasto jest za suche, dodaję więcej śmietany. Zagniatam gładkie i elastyczne ciasto. Dzielę na 2 części. Jedną z nich wylepiam dno i boki formy na tartę. Posypuję bułką tartą. Drugą połowę ciasta schładzam przez ok. pół godziny. Rozwałkowuję na wielkość formy, podsypując mąką.

  3. Jabłka obieram, kroję na pół, usuwam gniazda nasienne i w ich miejsce kładę żurawinę. Jabłka układam na tarcie żurawiną do dołu. Posypuję cynamonem i cukrem. Przykrywam drugą częścią ciasta, odcinam wystające brzegi i nakłuwam widelcem. Piekę 30 minut w 180°C. Studzę i posypuję cukrem pudrem.

    Źródło: Kobieta i życie

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń