Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Krucha tarta z jabłkami"
aromatyczna, prosta i szybka potrawka z kurczaka
Odsłon: 1825
W sezonie dodajemy je do makaronów, zup, serwujemy z jajkiem sadzonym, warto...
Odsłon: 90
aromatyczna, prosta i szybka potrawka z kurczaka
Odsłon: 1825
W sezonie dodajemy je do makaronów, zup, serwujemy z jajkiem sadzonym, warto...
Odsłon: 90
Składniki
60 min • Porcja 170 kcal • Koszt porcji 2,20 zł • Przepis na 10 porcji
Mieszam mąkę, szczyptę soli i cukier, dodaję margarynę i siekam. Wlewam żółtko i łyżkę śmietany. Jeśli ciasto jest za suche, dodaję więcej śmietany. Zagniatam gładkie i elastyczne ciasto. Dzielę na 2 części. Jedną z nich wylepiam dno i boki formy na tartę. Posypuję bułką tartą. Drugą połowę ciasta schładzam przez ok. pół godziny. Rozwałkowuję na wielkość formy, podsypując mąką.
Jabłka obieram, kroję na pół, usuwam gniazda nasienne i w ich miejsce kładę żurawinę. Jabłka układam na tarcie żurawiną do dołu. Posypuję cynamonem i cukrem. Przykrywam drugą częścią ciasta, odcinam wystające brzegi i nakłuwam widelcem. Piekę 30 minut w 180°C. Studzę i posypuję cukrem pudrem.Źródło: Kobieta i życie