Do góry

Desery Przepis na:

Krucha tarta ze śliwkami

Krucha tarta ze śliwkami

Autor:

Przepisów i artykułów: 4 Ocena: 57

Dodano:

Odsłon: 7083

Nadszedł czas na śliwki, dlatego postanowiłam je wykorzystać i zrobić przepyszną kruchą tartę, w której właśnie one królują:) Smacznego!!

Składniki

  • mąka 250 g
  • sól
  • proszek do pieczenia 1/2 łyżeczki
  • cukier puder 75 g
  • cukier waniliowy 1 opak.
  • masło 125 g
  • jajko 1 szt.
  • Krem:
  • śliwki 400 g
  • mleko 250 ml
  • cukier puder 100 g
  • budyń waniliowy 1 opak.
  • śmietana kremówka 30% 200 ml
  • jajka 3 szt.
5-6 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Krucha tarta ze śliwkami

Przygotowanie

  1. Mąkę przesiać z solą, proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem. Dodać cukier waniliowy, pokrojone w kostkę masło i jajko. Szybko zagnieść ciasto, owinąć w folię i wstawić do lodówki na 30 minut.

  2. Śliwki umyć, wydrylować i pokroić w zgrabne kawałki. Z mleka, cukru i budyniu w proszku ugotować gęsty budyń. Jajka rozkłócić w śmietanie i wmieszać do ciepłego jeszcze budyniu.

  3. Schłodzone ciasto rozwałkować na placek o śr. 28 cm. Wyłożyć nim okrągłą formę jak na tartę o śr. 22 cm. U7formować z ciasta krawędź o wysokości 3 cm. Przelać masę budyniową, rozłożyć śliwki (przekrojoną stroną ku górze4). Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 160 stopni. Piec 45 minut. Schłodzić i pokroić w trójkąty.

    Smacznego :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (6)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

campari25 20 września 2013 Ja ja kupiłam w legendarnym sklepie "Wszystko po 5 zł" :) :) :) Odpowiedzi: 1 ▼

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

irma 20 września 2013 Zgadzam się z koleżankami, mam pytanie, gdzie kupić taką śliczną formę na tartę? :)

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

babciaaneczka 31 sierpnia 2013 Naprawdę świetnie wygląda i na pewno jest pyszne, zabieram przepis do książki i pozdrawiam:)

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Konto usunięte 31 sierpnia 2013 Brzmi i wygląda cudownie, zabieram ten przepis do kolekcji swoich tart :))

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

rosse 31 sierpnia 2013 Wygląda obłędnie,rozpływa się w ustach zapewne:)zabieram przepis:)

2 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń