Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Kruche babeczki z konfiturą"
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 2433
Polecam. Zaskakujący dodatek do farszu, ale zapewniam, że genialny. Nie ukr...
Odsłon: 1579
W czasie wakacji obowiązkowo muszą być pierogi z jagodami.
Odsłon: 571
Łatwa w przygotowaniu, bardzo smakowita.
Odsłon: 3716
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 1500
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 2433
Polecam. Zaskakujący dodatek do farszu, ale zapewniam, że genialny. Nie ukr...
Odsłon: 1579
W czasie wakacji obowiązkowo muszą być pierogi z jagodami.
Odsłon: 571
Łatwa w przygotowaniu, bardzo smakowita.
Odsłon: 3716
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 1500
Składniki
Mąkę przesiej na stolnicę. Dodaj pokrojone na kawałki masło, cukier, żółtko oraz skórkę z cytryny. Szybko zagnieć kruche ciasto. Uformuj z niego kulę, zawiń w folię spożywczą i włóż do lodówki na 30 minut.
Foremki do tarteletek posmaruj tłuszczem. Wylep je schłodzonym ciastem. Spody ponakłuwaj widelcem, aby ciasto nie wybrzuszyło się podczas pieczenia. Piecz 10 minut w temperaturze 200°C.
W tym czasie gruszki obierz, rozetnij, usuń gniazda nasienne. Miąższ potnij w plasterki. Natychmiast skrop sokiem z cytryny. Ułóż na podpieczonych spodach. Piecz dalej 10–15 minut.
Jeszcze ciepłe ciastka posmaruj konfiturą morelową. Po wystudzeniu tarteletki udekoruj konfiturą z żurawiny lub porzeczek.Źródło: Naj