Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Kruche babeczki z konfiturą"
Kompozycja owocowa zależy tu wyłącznie od własnej fantazji i smaku, mnie akur...
Odsłon: 23051
Kalafior w tym wydaniu polany jest znakomitym, jedwabistym sosem i posypany s...
Odsłon: 1035
Pyszna domowa pizza z serem,pieczarkami i szynką.Smak zachwyca gości. Ten prz...
Odsłon: 104859
Kompozycja owocowa zależy tu wyłącznie od własnej fantazji i smaku, mnie akur...
Odsłon: 23051
Kalafior w tym wydaniu polany jest znakomitym, jedwabistym sosem i posypany s...
Odsłon: 1035
Pyszna domowa pizza z serem,pieczarkami i szynką.Smak zachwyca gości. Ten prz...
Odsłon: 104859
Składniki
Mąkę przesiej na stolnicę. Dodaj pokrojone na kawałki masło, cukier, żółtko oraz skórkę z cytryny. Szybko zagnieć kruche ciasto. Uformuj z niego kulę, zawiń w folię spożywczą i włóż do lodówki na 30 minut.
Foremki do tarteletek posmaruj tłuszczem. Wylep je schłodzonym ciastem. Spody ponakłuwaj widelcem, aby ciasto nie wybrzuszyło się podczas pieczenia. Piecz 10 minut w temperaturze 200°C.
W tym czasie gruszki obierz, rozetnij, usuń gniazda nasienne. Miąższ potnij w plasterki. Natychmiast skrop sokiem z cytryny. Ułóż na podpieczonych spodach. Piecz dalej 10–15 minut.
Jeszcze ciepłe ciastka posmaruj konfiturą morelową. Po wystudzeniu tarteletki udekoruj konfiturą z żurawiny lub porzeczek.Źródło: Naj