Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Kruche babeczki z konfiturą"
Sernik przygotowany na majówkę. Przepis jest prosty, łatwy i nieskomplikowany...
Odsłon: 2772
Dzisiaj kruche, mięciutkie i aromatyczne mięsko jakim jest karkówka (plastry)...
Odsłon: 1291
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 745
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 92
Sernik przygotowany na majówkę. Przepis jest prosty, łatwy i nieskomplikowany...
Odsłon: 2772
Dzisiaj kruche, mięciutkie i aromatyczne mięsko jakim jest karkówka (plastry)...
Odsłon: 1291
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 745
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 92
Składniki
Mąkę przesiej na stolnicę. Dodaj pokrojone na kawałki masło, cukier, żółtko oraz skórkę z cytryny. Szybko zagnieć kruche ciasto. Uformuj z niego kulę, zawiń w folię spożywczą i włóż do lodówki na 30 minut.
Foremki do tarteletek posmaruj tłuszczem. Wylep je schłodzonym ciastem. Spody ponakłuwaj widelcem, aby ciasto nie wybrzuszyło się podczas pieczenia. Piecz 10 minut w temperaturze 200°C.
W tym czasie gruszki obierz, rozetnij, usuń gniazda nasienne. Miąższ potnij w plasterki. Natychmiast skrop sokiem z cytryny. Ułóż na podpieczonych spodach. Piecz dalej 10–15 minut.
Jeszcze ciepłe ciastka posmaruj konfiturą morelową. Po wystudzeniu tarteletki udekoruj konfiturą z żurawiny lub porzeczek.Źródło: Naj