Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Kruche ciastka z jabłkami"
Przepis na uniwersalne mięso, które można zjeść na zimno – do pieczywa, bądź...
Odsłon: 63
Wędzony boczek niesamowicie podbija smak pasztetu
Odsłon: 52
Barszcz wigilijny z buraków gotujemy na warzywach. Jest to barszcz postny czy...
Odsłon: 49
Przepis na uniwersalne mięso, które można zjeść na zimno – do pieczywa, bądź...
Odsłon: 63
Wędzony boczek niesamowicie podbija smak pasztetu
Odsłon: 52
Barszcz wigilijny z buraków gotujemy na warzywach. Jest to barszcz postny czy...
Odsłon: 49
Składniki
Z podanych składników zagnieć szybko ciasto, po czym uformuj z niego kulę i włóż w folii do lodówki. Jabłka umyj, obierz, usuń z nich gniazda nasienne, a miąższ pokrój w średnie plasterki.
Ciasto wyjmij z lodówki, podziel je na dwie nierówne części (2/3 i 1/3). 1/3 ciasta włóż ponownie do lodówki, a 2/3 rozwałkuj na blacie lekko posypanym mąką.
Rozwałkowanym ciastem wyłóż nieduże, natłuszczone foremki na tarty. Na cieście połóż jabłka (trochę plastrów odłóż) i oprósz je cukrem, posyp rodzynkami (trochę zostaw do dekoracji) i cynamonem (farsz możesz wzbogacić też włoskimi orzechami).
Wyjmij z lodówki resztę ciasta, rozwałkuj cienko i wytnij z niego koła o średnicy foremek na tarty, przykryj jabłka w foremkach. Wierzch ciasta nakłuj lekko widelcem.
Na wierzchu każdej porcji poukładaj odłożone plastry jabłek. Wstaw foremki do piekarnika nagrzanego do 180°C i piecz przez około 40-45 minut.
Upieczone ciastka wyjmij z piekarnika i ostudź. Każdą porcję udekoruj rodzynkami, posyp szczyptą cynamonu oraz ew. cukrem pudrem i podaj.
Warstwę ciasta, którym wykładasz foremki, możesz posypać tartą bułką – wchłonie wilgoć z jabłek.Źródło: Świat kobiety