Do góry

Desery Przepis na:

Kruche ciasto z morelami

Kruche ciasto z morelami

Autor:

Przepisów i artykułów: 249 Ocena: 2122

Dodano:

Odsłon: 1

Sprawdzony przepis na "Kruche ciasto z morelami"

Składniki

  • 200 g mąki pszennej
  • 150 g masła
  • 60 g cukru pudru
  • 1 żółtko
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany
  • szczypta soli. Krem: 400 ml mleka
  • 50 g cukru
  • budyń karmelowy w proszku
  • 500 g moreli
  • 50 g migdałów bez skórki
  • 60 g cukru
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Kruche ciasto z morelami

Przygotowanie

  1. na ciasto szybko zagnieć, owiń ciasto w folię spożywczą i wstaw do lodówki na co najmniej 30 minut.

  2. Morele sparz, obierz ze skóry, przekrój na pół i usuń pestki (jeśli korzystasz z moreli z puszki, odcedź je i dodatkowo opłucz zimną wodą, by nie były tak słodkie).

  3. Wymieszaj proszek budyniowy z cukrem i 5 łyżkami mleka. Pozostałe mleko doprowadź do wrzenia. Dodaj połączone i zagotuj. Cały czas mieszaj, chwilę podgotuj, zestaw z ognia i ostudź.

  4. Ciasto rozwałkuj na cienki placek i wyłóż nim formę o średnicy 28 cm. Ponakłuwaj je widelcem i piecz 15 min w piekarniku rozgrzanym do 170°C. Wyjmij z piekarnika, posmaruj kremem budyniowym, a na wierzchu ułóż morele. Wstaw z powrotem do piekarnika na 25 min.

  5. Posiekane migdały wsyp na patelnię, posyp cukrem i skarmelizuj. Na koniec posyp nimi tartę.

  6. Czas przygotowania: 90 minut

    Źródło: TV14

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń