Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Kruche ciasto z morelami"
Schab w sosie koperkowym to danie, które smakuje o każdej porze roku, ale naj...
Odsłon: 34167
Zupa z wiśni zerwanych prosto z drzewa, świeżych i dorodnych to smak naszego...
Odsłon: 1376
Paszteciki krucho-drożdżowe w tym przepisie inspirowane są smakami i tradycyj...
Odsłon: 113605
Schab w sosie koperkowym to danie, które smakuje o każdej porze roku, ale naj...
Odsłon: 34167
Zupa z wiśni zerwanych prosto z drzewa, świeżych i dorodnych to smak naszego...
Odsłon: 1376
Paszteciki krucho-drożdżowe w tym przepisie inspirowane są smakami i tradycyj...
Odsłon: 113605
Składniki
na ciasto szybko zagnieć, owiń ciasto w folię spożywczą i wstaw do lodówki na co najmniej 30 minut.
Morele sparz, obierz ze skóry, przekrój na pół i usuń pestki (jeśli korzystasz z moreli z puszki, odcedź je i dodatkowo opłucz zimną wodą, by nie były tak słodkie).
Wymieszaj proszek budyniowy z cukrem i 5 łyżkami mleka. Pozostałe mleko doprowadź do wrzenia. Dodaj połączone i zagotuj. Cały czas mieszaj, chwilę podgotuj, zestaw z ognia i ostudź.
Ciasto rozwałkuj na cienki placek i wyłóż nim formę o średnicy 28 cm. Ponakłuwaj je widelcem i piecz 15 min w piekarniku rozgrzanym do 170°C. Wyjmij z piekarnika, posmaruj kremem budyniowym, a na wierzchu ułóż morele. Wstaw z powrotem do piekarnika na 25 min.
Posiekane migdały wsyp na patelnię, posyp cukrem i skarmelizuj. Na koniec posyp nimi tartę.
Czas przygotowania: 90 minutŹródło: TV14