Do góry

Desery Przepis na:

Kruche faworki

Kruche faworki

Autor:

Przepisów i artykułów: 23 Ocena: 196

Dodano:

Odsłon: 5

Sprawdzony przepis na "Kruche faworki"

Składniki

  • 400 g mąki tortowej
  • sól
  • 3-4 łyżki masła
  • 4 żółtka
  • całe jajko
  • łyżka cukru pudru
  • 4 łyżki gęstej śmietany
  • 1 łyżka spirytusu
  • 2 litry oleju rzepakowego lub smalec
  • pół łyżeczki soli
  • cukier puder, wymieszany z cukrem waniliowym do posypania gotowych faworków
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Kruche faworki

Przygotowanie

  1. Mąkę przesiać do miski, dodać sól i pokrojone na kawałeczki masło. Dokładnie rozetrzeć. W drugiej misce ubić jajko i żółtka z łyżką cukru pudru na pianę. Dodać mąkę z roztartym masłem i wymieszać lub zmiksować mieszadłem miksera, potem śmietanę, spirytus i znów wymieszać. Uformować z ciasta kulę, przykryć folią i odstawić na ok. 45 min., by zmiękło.

  2. Wtedy rozpłaszczyć na placek, złożyć na pół i rozwałkować, znów złożyć i wałkować, żeby wtłoczyć w ciasto powietrze. Można też ciasto wałkować przystawką do miksera, kilka razy na różnych programach. Gdy jest gotowe, wycinać paski, krótsze niż średnica garnka do smażenia.

  3. W środku każdego zrobić nacięcie i przełożyć przez nie koniec ciasta. W garnku rozgrzać tłuszcz, wkładać po trzy faworki. Gdy zaczną się rumienić, przewrócić na drugą stronę. Wyjąć, gdy będą jasnozłote. Posypać cukrem pudrem.

  4. łu

    Źródło: Świat Seriali

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń