Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Kruche faworki"
Fasola Jaś z kiełbasą i boczkiem wędzonym w sosie pomidorowym.
Odsłon: 143
Polecam.
Odsłon: 779
Kilka składników i gotowe.... Dodatek czosnku niedźwiedziego sprawia, że smak...
Odsłon: 115
Fasola Jaś z kiełbasą i boczkiem wędzonym w sosie pomidorowym.
Odsłon: 143
Polecam.
Odsłon: 779
Kilka składników i gotowe.... Dodatek czosnku niedźwiedziego sprawia, że smak...
Odsłon: 115
Składniki
Mąkę przesiać do miski, dodać sól i pokrojone na kawałeczki masło. Dokładnie rozetrzeć. W drugiej misce ubić jajko i żółtka z łyżką cukru pudru na pianę. Dodać mąkę z roztartym masłem i wymieszać lub zmiksować mieszadłem miksera, potem śmietanę, spirytus i znów wymieszać. Uformować z ciasta kulę, przykryć folią i odstawić na ok. 45 min., by zmiękło.
Wtedy rozpłaszczyć na placek, złożyć na pół i rozwałkować, znów złożyć i wałkować, żeby wtłoczyć w ciasto powietrze. Można też ciasto wałkować przystawką do miksera, kilka razy na różnych programach. Gdy jest gotowe, wycinać paski, krótsze niż średnica garnka do smażenia.
W środku każdego zrobić nacięcie i przełożyć przez nie koniec ciasta. W garnku rozgrzać tłuszcz, wkładać po trzy faworki. Gdy zaczną się rumienić, przewrócić na drugą stronę. Wyjąć, gdy będą jasnozłote. Posypać cukrem pudrem.
łuŹródło: Świat Seriali