Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Kruche tarteletki z masą czekoladową"
Dziś pierwszy raz przedstawiam wam mój przepis na Sernik jaglany na zimno. Bo...
Odsłon: 122
Sernik jest kremowy, dostatecznie słodki, przełamany delikatnie kwaskowym m...
Odsłon: 326
Dziś pierwszy raz przedstawiam wam mój przepis na Sernik jaglany na zimno. Bo...
Odsłon: 122
Sernik jest kremowy, dostatecznie słodki, przełamany delikatnie kwaskowym m...
Odsłon: 326
Składniki
Spody: mąkę wymieszaj z migdałami i cukrem. Dołóż masło. siekaj nożem, aż powstaną grudki. Wtedy dodaj żółtka i szybko zagnieć ciasto. Zawiń je w folię, włóż do lodówki na 30 minut.
Schłodzone ciasto podziel na 12 porcji. Każdą rozwałkuj na cienki krążek. Foremki do tarteletek posmaruj tłuszczem. Wylep krążkami ciasta. Spody przykryj kawałkami pergaminu oraz suchymi ziarenkami fasoli. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200 st. Piecz około 12 minut. Spody wyjmij z piekarnika i usuń pergamin oraz fasolę. Odłóż do wystudzenia.
Przygotuj masę do tarteletek: pomarańczę polej wrzątkiem, wytrzyj do sucha. Z owocu obierz skórkę, formując spiralkę. Włóż ją do śmietany. Dodaj cukier oraz masło, zagotuj. Czekoladę drobno posiekaj. Z pomarańczowej śmietany wyjmij skórkę pomarańczową. Wrzuć czekoladę, mieszaj, aż się całkowicie rozpuści.
Przestudź. Włóż do lodówki na ok. 30 minut. Kiedy masa czekoladowa zacznie gęstnieć, nałóż ją do spodów. Ciastka schładzaj godzinę. Przed podaniem tarteletki udekoruj.Źródło: Tina