Do góry

Desery Przepis na:

Kruche z morelami

Kruche z morelami

Autor:

Przepisów i artykułów: 1520 Ocena: 12889

Dodano:

Odsłon: 1

Wypróbowany przepis na "Kruche z morelami"

Składniki

  • 30 dag mąki krupczatki
  • 20 dag masła
  • 5 dag cukru pudru
  • 2 żółtka
  • 5 łyżek zimnej wody
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 100 dag moreli
  • 6 łyżek cukru
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Kruche z morelami

Przygotowanie

  1. Mąkę przesiej, posiekaj z masłem. Przesiej cukier puder i proszek do pieczenia, dodaj żółtka, wodę, zagnieć szybko ciasto. Zawiń w folię, wstaw do lodówki na godzinę.

  2. Morele umyj, przekrój na połówki, usuń pestki i skórki, podduś owoce w garnku z niewielką ilością wody i cukrem na mus.

  3. Odłóż 1/4 ciasta, resztę rozwałkuj. Formę wyłóż papierem do pieczenia. Wypełnij ciastem, ponakłuwaj widelcem. Piecz przez 20 minut w 180°C.

  4. Wyjmij, wyłóż na nie mus morelowy. Odłożony kawałek ciasta rozwałkuj, wytnij z niego nożem paski, ułóż je na wierzchu, piecz przez 25 minut w 180°C.

  5. CZAS: około godziny

    Źródło: Dobry Tydzień

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń