Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Łatwy placek morelowy"
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 3689
Kapusta należy do potraw wigilijnych obowiązkowych w wielu regionach Polski....
Odsłon: 1999
Tradycyjne kotlety schabowe w nieco innym wydaniu. Jest to danie łatwe w przy...
Odsłon: 5367
Krokiety z mięsem z rosołu, idealne połączenie smaku i filozofii nie marnowan...
Odsłon: 5448
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 3689
Kapusta należy do potraw wigilijnych obowiązkowych w wielu regionach Polski....
Odsłon: 1999
Tradycyjne kotlety schabowe w nieco innym wydaniu. Jest to danie łatwe w przy...
Odsłon: 5367
Krokiety z mięsem z rosołu, idealne połączenie smaku i filozofii nie marnowan...
Odsłon: 5448
Składniki
Obie mąki wymieszaj z kurkumą. Przesiej na stolnicę. Dodaj masło. siekaj nożem. Kiedy powstaną grudki, dodaj cukier, jajko oraz 1–2 łyżki zimnej wody. Szybko zagnieć ciasto. Uformuj z niego kulę. Zawiń w folię i schładzaj 30 minut.
Blachę posmaruj tłuszczem. Schłodzone ciasto cienko rozwałkuj, wylep nim przygotowaną blachę i gęsto ponakłuwaj widelcem.
Morele rozetnij, usuń pestki. Ułóż na cieście (przecięciem do góry). Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200°C. Piecz przez 30 minut. Na 10 minut przed końcem pieczenia ciasto posmaruj konfiturą i posyp płatkami migdałowymi.Źródło: Naj