Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Łatwy placek morelowy"
Ciasto Biała Góra to wielowarstwowy deser z lekkiego biszkoptu, chrupiącej be...
Odsłon: 100628
To odżywcza, bardzo smaczna zupa. Z powodzeniem może zastąpić dwudaniowy obia...
Odsłon: 1966
Krokiety z mięsem z rosołu, idealne połączenie smaku i filozofii nie marnowan...
Odsłon: 5821
Tradycyjne kotlety schabowe w nieco innym wydaniu. Jest to danie łatwe w przy...
Odsłon: 5819
Ciasto Biała Góra to wielowarstwowy deser z lekkiego biszkoptu, chrupiącej be...
Odsłon: 100628
To odżywcza, bardzo smaczna zupa. Z powodzeniem może zastąpić dwudaniowy obia...
Odsłon: 1966
Krokiety z mięsem z rosołu, idealne połączenie smaku i filozofii nie marnowan...
Odsłon: 5821
Tradycyjne kotlety schabowe w nieco innym wydaniu. Jest to danie łatwe w przy...
Odsłon: 5819
Składniki
Obie mąki wymieszaj z kurkumą. Przesiej na stolnicę. Dodaj masło. siekaj nożem. Kiedy powstaną grudki, dodaj cukier, jajko oraz 1–2 łyżki zimnej wody. Szybko zagnieć ciasto. Uformuj z niego kulę. Zawiń w folię i schładzaj 30 minut.
Blachę posmaruj tłuszczem. Schłodzone ciasto cienko rozwałkuj, wylep nim przygotowaną blachę i gęsto ponakłuwaj widelcem.
Morele rozetnij, usuń pestki. Ułóż na cieście (przecięciem do góry). Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200°C. Piecz przez 30 minut. Na 10 minut przed końcem pieczenia ciasto posmaruj konfiturą i posyp płatkami migdałowymi.Źródło: Naj