Do góry

Desery Przepis na:

Łatwy placek morelowy

Łatwy placek morelowy

Autor:

Przepisów i artykułów: 1732 Ocena: 14724

Dodano:

Odsłon: 1

Wypróbowany przepis na "Łatwy placek morelowy"

Składniki

  • 1 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki mąki krupczatki
  • spora szczypta kurkumy
  • 1/2 kostki (12
  • 5 dag) masła
  • 1/3 szklanki cukru
  • 1 jajko
  • 80 dag moreli
  • 1 szklanka konfitury morelowej
  • 1 łyżka płatków migdałowych
  • tłuszcz do blachy. Przygotowanie: 85 minut.; Cena porcji: 1
  • 45 zł; Porcja: 270 kcal
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Łatwy placek morelowy

Przygotowanie

  1. Obie mąki wymieszaj z kurkumą. Przesiej na stolnicę. Dodaj masło. siekaj nożem. Kiedy powstaną grudki, dodaj cukier, jajko oraz 1–2 łyżki zimnej wody. Szybko zagnieć ciasto. Uformuj z niego kulę. Zawiń w folię i schładzaj 30 minut.

  2. Blachę posmaruj tłuszczem. Schłodzone ciasto cienko rozwałkuj, wylep nim przygotowaną blachę i gęsto ponakłuwaj widelcem.

  3. Morele rozetnij, usuń pestki. Ułóż na cieście (przecięciem do góry). Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200°C. Piecz przez 30 minut. Na 10 minut przed końcem pieczenia ciasto posmaruj konfiturą i posyp płatkami migdałowymi.

    Źródło: Naj

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń