Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Łatwy placek morelowy"
Wyobraź sobie szczęśliwe krowy leniwie pasące się na zielonych zboczach gór w...
Odsłon: 1455
Taki pieróg z farszem jest bardzo smaczny. Pasuje, żeby zabrać go do pracy.
Odsłon: 380
Śnieżny puch, czyli łatwiutki sernik na zimno z galaretkami cytrynowymi, na...
Odsłon: 3024
Wyobraź sobie szczęśliwe krowy leniwie pasące się na zielonych zboczach gór w...
Odsłon: 1455
Taki pieróg z farszem jest bardzo smaczny. Pasuje, żeby zabrać go do pracy.
Odsłon: 380
Śnieżny puch, czyli łatwiutki sernik na zimno z galaretkami cytrynowymi, na...
Odsłon: 3024
Składniki
Obie mąki wymieszaj z kurkumą. Przesiej na stolnicę. Dodaj masło. siekaj nożem. Kiedy powstaną grudki, dodaj cukier, jajko oraz 1–2 łyżki zimnej wody. Szybko zagnieć ciasto. Uformuj z niego kulę. Zawiń w folię i schładzaj 30 minut.
Blachę posmaruj tłuszczem. Schłodzone ciasto cienko rozwałkuj, wylep nim przygotowaną blachę i gęsto ponakłuwaj widelcem.
Morele rozetnij, usuń pestki. Ułóż na cieście (przecięciem do góry). Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200°C. Piecz przez 30 minut. Na 10 minut przed końcem pieczenia ciasto posmaruj konfiturą i posyp płatkami migdałowymi.Źródło: Naj