Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Łatwy placek morelowy"
Dynia to prawdziwa królowa jesieni, z której w prosty sposób przygotować możn...
Odsłon: 738
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 424845
To przepis na tradycyjną pizzę na grubym drożdżowym cieście. Taka pizza kojar...
Odsłon: 10664
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1336940
Dynia to prawdziwa królowa jesieni, z której w prosty sposób przygotować możn...
Odsłon: 738
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 424845
To przepis na tradycyjną pizzę na grubym drożdżowym cieście. Taka pizza kojar...
Odsłon: 10664
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1336940
Składniki
Obie mąki wymieszaj z kurkumą. Przesiej na stolnicę. Dodaj masło. siekaj nożem. Kiedy powstaną grudki, dodaj cukier, jajko oraz 1–2 łyżki zimnej wody. Szybko zagnieć ciasto. Uformuj z niego kulę. Zawiń w folię i schładzaj 30 minut.
Blachę posmaruj tłuszczem. Schłodzone ciasto cienko rozwałkuj, wylep nim przygotowaną blachę i gęsto ponakłuwaj widelcem.
Morele rozetnij, usuń pestki. Ułóż na cieście (przecięciem do góry). Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200°C. Piecz przez 30 minut. Na 10 minut przed końcem pieczenia ciasto posmaruj konfiturą i posyp płatkami migdałowymi.Źródło: Naj