Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Lekki mus poziomkowy"
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10675
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4796
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 902
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9108
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1347
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10675
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4796
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 902
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9108
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1347
Składniki
Poziomki przełóż do miseczki z chłodną wodą, a następnie przerzuć na sito i osącz z wody. Dwie łyżki poziomek odłóż do dekoracji. Pozostałe owoce przetrzyj przez gęste sito lub zmiksuj blenderem i wstaw do lodówki 1 godzinę.
Żelatynę rozpuść w 1/3 szklanki gorącej wody, wymieszaj i odstaw do ostygnięcia. Żółtka utrzyj mikserem z 12 dag cukru na gładką masę. Schłodzone białka wlej do wysokiego naczynia, dodaj szczyptę soli i ubij na sztywną pianę.
Do przetartych i schłodzonych poziomek dodawaj stopniowo po łyżce piany z białek, po porcji masy żółtkowej, powoli dolewaj schłodzoną żelatynę. Całość ubijaj mikserem na małych obrotach tak długo, aż mus zacznie gęstnieć. W osobnej misce ubij na sztywno schłodzoną kremówkę, pod koniec dodaj resztę cukru pudru.
Gotowy mus przełóż do salaterek i wstaw do lodówki na 2 godz. Przed podaniem deser udekoruj kleksami bitej śmietany, poziomkami oraz listkami świeżej mięty lub melisy.
(bez czasu oczekiwania): 30 minut
Porcja: 415 kilokalorii
<strong>Poziomki nie nadają się do dłuższego przechowywania, szybko pleśnieją i nabierają goryczki.</strong>Źródło: Świat i Ludzie