Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Lodowy wieniec z jagodami"
To odżywcza, bardzo smaczna zupa. Z powodzeniem może zastąpić dwudaniowy obia...
Odsłon: 741
Polecam przygotować tę zapiekankę w mroźny, zimowy dzień. Gwarantuję, że nasy...
Odsłon: 1529
Łopatka z którą dzisiaj chcę się z Wami podzielić jest krucha, mięciutka wpro...
Odsłon: 6059
Rogaliki pistacjowe to prawdziwa uczta smaku – miękkie, lecz z wierzchu chrup...
Odsłon: 8913
To odżywcza, bardzo smaczna zupa. Z powodzeniem może zastąpić dwudaniowy obia...
Odsłon: 741
Polecam przygotować tę zapiekankę w mroźny, zimowy dzień. Gwarantuję, że nasy...
Odsłon: 1529
Łopatka z którą dzisiaj chcę się z Wami podzielić jest krucha, mięciutka wpro...
Odsłon: 6059
Rogaliki pistacjowe to prawdziwa uczta smaku – miękkie, lecz z wierzchu chrup...
Odsłon: 8913
Składniki
Czekoladowy spód tortowy połóż na formie z szerokim kominkiem. Wytnij otwór o średnicy komina. Wycięte ciasto drobniutko pokrusz.
Jagody przebierz, opłucz na sitku pod bieżącą wodą, osącz i dokładnie osusz. Czekoladę drobniutko posiekaj albo grubo zetrzyj. Jajka rozbij, oddziel żółtka od białek. Żółtka utrzyj z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Białka oraz 1 szklankę śmietany ubij osobno na sztywno.
Masę żółtkową połącz z pianą z białek oraz z bitą śmietaną. Dodaj czekoladę, jagody oraz pokruszone ciasto. Dobrze wymieszaj. Przełóż do foremki. Przykryj czekoladowym spodem. Wstaw do zamrażalnika na noc.
Ciasto przełóż na paterę ok. 30 minut przed podaniem. Wstaw je do lodówki, by lekko rozmarzło. Wyjmij, oblej pozostałą śmietaną, posyp jagodami i grubymi wiórkami czekolady.Źródło: Naj