Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Lodowy wieniec z jagodami"
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10670
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4794
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 900
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9097
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1346
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10670
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4794
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 900
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9097
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1346
Składniki
Czekoladowy spód tortowy połóż na formie z szerokim kominkiem. Wytnij otwór o średnicy komina. Wycięte ciasto drobniutko pokrusz.
Jagody przebierz, opłucz na sitku pod bieżącą wodą, osącz i dokładnie osusz. Czekoladę drobniutko posiekaj albo grubo zetrzyj. Jajka rozbij, oddziel żółtka od białek. Żółtka utrzyj z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Białka oraz 1 szklankę śmietany ubij osobno na sztywno.
Masę żółtkową połącz z pianą z białek oraz z bitą śmietaną. Dodaj czekoladę, jagody oraz pokruszone ciasto. Dobrze wymieszaj. Przełóż do foremki. Przykryj czekoladowym spodem. Wstaw do zamrażalnika na noc.
Ciasto przełóż na paterę ok. 30 minut przed podaniem. Wstaw je do lodówki, by lekko rozmarzło. Wyjmij, oblej pozostałą śmietaną, posyp jagodami i grubymi wiórkami czekolady.Źródło: Naj