Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Lodowy wieniec z jagodami"
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 316
Tego tortu nie trzeba zbytnio rekomendować. To jest ciasto, które zawsze i ws...
Odsłon: 1105
Budowanie domku z piernika, robienie pierniczków, to świetna zabawa. Poza tym...
Odsłon: 4128
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 316
Tego tortu nie trzeba zbytnio rekomendować. To jest ciasto, które zawsze i ws...
Odsłon: 1105
Budowanie domku z piernika, robienie pierniczków, to świetna zabawa. Poza tym...
Odsłon: 4128
Składniki
Czekoladowy spód tortowy połóż na formie z szerokim kominkiem. Wytnij otwór o średnicy komina. Wycięte ciasto drobniutko pokrusz.
Jagody przebierz, opłucz na sitku pod bieżącą wodą, osącz i dokładnie osusz. Czekoladę drobniutko posiekaj albo grubo zetrzyj. Jajka rozbij, oddziel żółtka od białek. Żółtka utrzyj z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Białka oraz 1 szklankę śmietany ubij osobno na sztywno.
Masę żółtkową połącz z pianą z białek oraz z bitą śmietaną. Dodaj czekoladę, jagody oraz pokruszone ciasto. Dobrze wymieszaj. Przełóż do foremki. Przykryj czekoladowym spodem. Wstaw do zamrażalnika na noc.
Ciasto przełóż na paterę ok. 30 minut przed podaniem. Wstaw je do lodówki, by lekko rozmarzło. Wyjmij, oblej pozostałą śmietaną, posyp jagodami i grubymi wiórkami czekolady.Źródło: Naj