Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Lokomotywa Tomek"
Wyśmienite ciasto o makowo -kokosowym spodzie, kremie budyniowym i ciasteczka...
Odsłon: 132
Pomysł na danie do ryżu,, ziemniaków czy makaronu. Jak kto woli. Bardzo prost...
Odsłon: 105
U mnie też już powoli czuć świąteczną aurę. :) Proponuję przekąskę ze śledzia...
Odsłon: 112
Karp moczony w mleku i cebuli to przepis, dzięki któremu ryba będzie bardziej...
Odsłon: 4127
Biały sos podstawowy stanowi bazę dla licznych wariantów sosów. Do bazy możem...
Odsłon: 124
Lekki i puszysty sernik a do tego łatwy i prosty w przygotowaniu.
Odsłon: 1025
Wyśmienite ciasto o makowo -kokosowym spodzie, kremie budyniowym i ciasteczka...
Odsłon: 132
Pomysł na danie do ryżu,, ziemniaków czy makaronu. Jak kto woli. Bardzo prost...
Odsłon: 105
U mnie też już powoli czuć świąteczną aurę. :) Proponuję przekąskę ze śledzia...
Odsłon: 112
Karp moczony w mleku i cebuli to przepis, dzięki któremu ryba będzie bardziej...
Odsłon: 4127
Biały sos podstawowy stanowi bazę dla licznych wariantów sosów. Do bazy możem...
Odsłon: 124
Lekki i puszysty sernik a do tego łatwy i prosty w przygotowaniu.
Odsłon: 1025
Składniki
Białka ubij z cukrem na sztywną pianę. Żółtka ubij z cukrem wanilinowym na krem. Potem obie masy delikatnie połącz i wymieszaj z przesianą mąką wraz z proszkiem do pieczenia.
Gotowe ciasto rozsmaruj na prostokątnej blasze wyłożonej papierem i piecz w piekarniku w 180° C około 15 minut. Po upieczeniu odstaw do ostygnięcia, a następnie usuń papier.
Z mleka, cukru i budyniu w proszku ugotuj gęsty krem, po czym ostudź, mieszając. Następnie budyń ucieraj, dodając po kawałku masła. Do powstałego kremu dosyp starte orzechy i wymieszaj.
Ostudzone ciasto przekrój na dwie części (2/3 i 1/3). Większą część posmaruj dżemem i połową kremu. Zwiń w roladę na ściereczce i wstaw do lodówki. Mniejszą część przekrój na pół.
Jedną połowę posmaruj dżemem i częścią kremu. Sklej z drugą połową prostokąta, owiń częścią rozwałkowanego marcepanu i odłóż do lodówki.
Schłodzoną roladę przekrój na pół, każdą część owiń częścią marcepanu. Na prostokątnej części ciasta ułóż obie rolady: jedną pionowo, drugą poziomo. Obie części rolady sklej roztopioną i ostudzoną polewą czekoladową.
Pozostałą część masy marcepanowej zafarbuj wg uznania, uformuj komin, buzię lokomotywy i inne elementy. Udekoruj lokomotywę polewą (jasną lub ciemną) i drażami, a koła zrób z ciasteczek.
<strong>: 90 minut. Porcja: 245 kilokalorii.</strong>Źródło: Świat i Ludzie