Do góry

Desery Przepis na:

Lokomotywa Tomek

Lokomotywa Tomek

Autor:

Przepisów i artykułów: 1545 Ocena: 13227

Dodano:

Odsłon: 1

Wypróbowany przepis na "Lokomotywa Tomek"

Składniki

  • 4 jajka
  • 10 dag drobnego cukru
  • cukier wanilinowy
  • 12 dag mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia. 300 ml mleka
  • 6 dag drobnego cukru
  • 2 torebki budyniu waniliowego w proszku
  • 25 dag masła
  • 10 dag orzechów laskowych
  • 10 dag dżemu truskawkowego. Do dekoracji: 25-30 dag masy marcepanowej
  • 5 dag polewy (np. jasnej i ciemnej)
  • barwniki spożywcze
  • kolorowe draże
  • 6 okrągłych herbatników
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Białka ubij z cukrem na sztywną pianę. Żółtka ubij z cukrem wanilinowym na krem. Potem obie masy delikatnie połącz i wymieszaj z przesianą mąką wraz z proszkiem do pieczenia.

  2. Gotowe ciasto rozsmaruj na prostokątnej blasze wyłożonej papierem i piecz w piekarniku w 180° C około 15 minut. Po upieczeniu odstaw do ostygnięcia, a następnie usuń papier.

  3. Z mleka, cukru i budyniu w proszku ugotuj gęsty krem, po czym ostudź, mieszając. Następnie budyń ucieraj, dodając po kawałku masła. Do powstałego kremu dosyp starte orzechy i wymieszaj.

  4. Ostudzone ciasto przekrój na dwie części (2/3 i 1/3). Większą część posmaruj dżemem i połową kremu. Zwiń w roladę na ściereczce i wstaw do lodówki. Mniejszą część przekrój na pół.

  5. Jedną połowę posmaruj dżemem i częścią kremu. Sklej z drugą połową prostokąta, owiń częścią rozwałkowanego marcepanu i odłóż do lodówki.

  6. Schłodzoną roladę przekrój na pół, każdą część owiń częścią marcepanu. Na prostokątnej części ciasta ułóż obie rolady: jedną pionowo, drugą poziomo. Obie części rolady sklej roztopioną i ostudzoną polewą czekoladową.

  7. Pozostałą część masy marcepanowej zafarbuj wg uznania, uformuj komin, buzię lokomotywy i inne elementy. Udekoruj lokomotywę polewą (jasną lub ciemną) i drażami, a koła zrób z ciasteczek.

  8. : 90 minut. Porcja: 245 kilokalorii.

    Źródło: Świat i Ludzie

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń