Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis na makowiec japoński z jabłkami prażonymi. Niezwykle smaczny, wilgotny i aromatyczny. Z rodzynkami, jabłkami, amaretto i aromatem migdałowym tworzy niepowtarzalny smak.
Polecam np na drugie śniadanie.
Odsłon: 441
Żeberka po amerykańsku to kulinarny klasyk, który zachwyca swoją soczystością...
Odsłon: 1015
Szybkie i sycące danie na obiad lub ciepłą kolację.
Odsłon: 106
Polecam np na drugie śniadanie.
Odsłon: 441
Żeberka po amerykańsku to kulinarny klasyk, który zachwyca swoją soczystością...
Odsłon: 1015
Szybkie i sycące danie na obiad lub ciepłą kolację.
Odsłon: 106
Składniki
Ciasto makowe. Mak zalewamy wrzątkiem i pozostawiamy do wystudzenia. Po tym czasie odcedzamy i odciskamy z wody. Rodzynki zalewamy wrzątkiem i pozostawiamy do wystudzenia. Po tym czasie odcedzamy. Do dużej misy przekładamy odciśnięty z wody mak, wlewamy roztopione i ostudzone masło. Mieszamy. Dodajemy rodzynki, jabłka starte na grubych oczkach tarki, aromat migdałowy, likier amaretto i wszystko razem mieszamy. Masę odstawiamy na chwilę. Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Odstawiamy na chwilę. Żółtka i cukier miksujemy do powstania jasnej masy. Zmniejszamy obroty miksera i dodajemy masę makową. Krótko miksujemy. Następnie wsypujemy mąkę ziemniaczaną, proszek do pieczenia i grysik. Miksujemy. Wyłączamy mikser i dodajemy ubite wcześniej białka. Mieszamy szpatułka. Masę przelewamy do tortownicy 24 cm wyłożonej tylko na dnie papierem do pieczenia, a boki smarujemy masłem. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w funkcji góra dół na środkowej półce w 185℃ przez około 60 min. Po upieczeniu wyciągamy z piekarnika i pozostawiamy w foremce do wystudzenia. Wystudzone ciasto przekrajamy na 2 blaty.
Mus jabłkowy. Do rondelka przekładamy jabłka prażone ze słoika, wlewamy wrzącą wodę i zagotowujemy. Gdy tylko się zagotuje wyłączamy grzanie kuchenki i wsypujemy galaretki Mieszamy aż proszek się rozpuści. Odstawiamy do wystudzenia i lekkiego stężenia.
Krem śmietankowo serowy. Wszystkie składniki od razu razem miksujemy tj: kremówkę dobrze schłodzoną, cukier puder, śmietan fix. i serek śmietankowy. Miksujemy do połączenia się składników. Krem dzielimy na 2 części.
Składanie ciasta. Ciasto składamy w rancie lub wysokiej tortownicy. Na pierwszy blat ciasta nakładamy połowę kremu śmietankowego i wyrównujemy. Wstawiamy do lodówki na 30 min. aby krem trochę stężał, lub wstawiamy do zamrażalnika na dosłownie 5 min. aby przyśpieszyć ten proces. Po tym czasie na krem wykładamy cały mus jabłkowy, a na niego drugą warstwę kremu śmietankowego. Przykrywamy drugim blatem ciasta makowego i dociskamy lekko. Wstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc.
Polewa. Czekoladę roztapiamy albo w mikrofalówce, albo w kąpieli wodnej. Dodajemy olej i mieszamy do połączenia składników. Od razu wylewamy na ciasto i póki polewa jeszcze nie zastygła posypujemy wiórkami kokosowymi.
Uwagi: - Polewa jest lekko twarda. Jeżeli chcesz bardzo miękką polewę możesz dać więcej oleju, albo rozrobić czekoladę z kremówką w stosunku: 150 g czekolady i 75 ml kremówki. - Równie dobrze sprawdzi się też polewa ciemna (140 g kuwertury + 130 g kremówki 30%)