Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Maliny i jagody na bezowym spodzie"
Pyszne, proste w przygotowaniu rogaliki z kemem czekoladowym Nutella. Rogalik...
Odsłon: 18
Rosół niedzielny gotowany na porcji rosołowej z kaczki oraz na udku z kurczak...
Odsłon: 374
Polecam. Napisałam piernik, ale właściwie powinnam napisać ciasto korzenne...
Odsłon: 504
Smaczne mini zapiekanki przygotowane na grzankach z bułki francuskiej. Zapiek...
Odsłon: 1135
Pyszne, proste w przygotowaniu rogaliki z kemem czekoladowym Nutella. Rogalik...
Odsłon: 18
Rosół niedzielny gotowany na porcji rosołowej z kaczki oraz na udku z kurczak...
Odsłon: 374
Polecam. Napisałam piernik, ale właściwie powinnam napisać ciasto korzenne...
Odsłon: 504
Smaczne mini zapiekanki przygotowane na grzankach z bułki francuskiej. Zapiek...
Odsłon: 1135
Składniki
Rozgrzej piekarnik do temperatury 150 st. C.
Ubij białka mikserem z odrobiną soli. Dodawaj stopniowo cukier, ciągle ubijając. Dołóż łyżkę mąki i waniliowy ekstrakt. Ubijaj, aż masa stanie się sztywna i błyszcząca. Całość delikatnie przełóż do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw do piekarnika i przez 40 minut piecz w temperaturze 150 st. C. Na kolejne 40 minut zmniejsz temperaturę do 130 st. C. Wyłącz piekarnik i zostaw bezę, aż wystygnie.
Przygotuj owocową polewę: mrożone maliny, cukier puder i sok z cytryny podgrzewaj w garnku, aż konsystencja stanie się lekko płynna. Posmaruj delikatnie bezę sosem, ubitą kremówką, a po wierzchu posyp malinami i jagodami.
Czas przygotowania: 30 minut (+ 80 minut pieczenia) • 10 porcji • 150 kcal/porcja • koszt: 2 zł/porcjaŹródło: Olivia