Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Marcepanowe bałwanki"
Mąkę przesiej do miski i dobrze wymieszaj ze szczyptą soli, mielonymi orzeszkami i cukrem pudrem. Następnie dodaj miękkie masło w kawałkach i wbij całe jajko. Zagnieć gładkie, elastyczne ciasto. Owiń je folią aluminiową i włóż na godzinę do lodówki, aby się uleżało.
Po wyjęciu ciasta uformuj kulki trzech wielkości (taką samą ilość wszystkich rozmiarów). Każdą kulkę przekłuj igłą i udekoruj goździkami. Na najmniejszych kulkach zrób z goździków oczka (to główki), a na pozostałych (to tułów) – większe guziki. Rozłóż kulki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piecz w piekarniku rozgrzanym do temperatury 170° C do przyrumienienia. Gdy kulki wystygną, powyciągaj z nich igły. Potem, po trzy – od największej do najmniejszej, ponakłuwaj na nowe igły. Oprósz bałwanki cukrem pudrem, a z wykałaczek zrób im ręce. Marcepan zafarbuj na czerwono i dla każdego bałwanka zrób nos, szalik i czapkę.
Czas przygotowania: 60 minut Cena porcji: ok. 1,5 zł Kalorie: porcja ok. 335 kcal.Źródło: Na żywo
Gdzieniegdzie spadł już śnieg, a z tej okazji proponuję Wam smaczne i urocze...
Odsłon: 537
Pierniczki to nie tylko bałwanki, gwiazdki, czy serduszka, u nas często wykor...
Odsłon: 565
Chciałam podzielić się z wami przepisem na pyszną roladę drobiową. Rolada nad...
Odsłon: 97
Sezon na jagody nadal trwa , dostałam od kuzynki jagody i postanowiłam zrobić...
Odsłon: 768
mięso pieczone w kapuście jest przepyszne, kruche, miękkie i soczyste zawsze...
Odsłon: 58
Bigos z świeżej/słodkiej kapusty z kiełbasą i łopatką.
Odsłon: 226
Chciałam podzielić się z wami przepisem na pyszną roladę drobiową. Rolada nad...
Odsłon: 97
Sezon na jagody nadal trwa , dostałam od kuzynki jagody i postanowiłam zrobić...
Odsłon: 768
mięso pieczone w kapuście jest przepyszne, kruche, miękkie i soczyste zawsze...
Odsłon: 58
Bigos z świeżej/słodkiej kapusty z kiełbasą i łopatką.
Odsłon: 226
Składniki
Mąkę przesiej do miski i dobrze wymieszaj ze szczyptą soli, mielonymi orzeszkami i cukrem pudrem. Następnie dodaj miękkie masło w kawałkach i wbij całe jajko. Zagnieć gładkie, elastyczne ciasto. Owiń je folią aluminiową i włóż na godzinę do lodówki, aby się uleżało.
Po wyjęciu ciasta uformuj kulki trzech wielkości (taką samą ilość wszystkich rozmiarów). Każdą kulkę przekłuj igłą i udekoruj goździkami. Na najmniejszych kulkach zrób z goździków oczka (to główki), a na pozostałych (to tułów) – większe guziki. Rozłóż kulki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piecz w piekarniku rozgrzanym do temperatury 170° C do przyrumienienia. Gdy kulki wystygną, powyciągaj z nich igły. Potem, po trzy – od największej do najmniejszej, ponakłuwaj na nowe igły. Oprósz bałwanki cukrem pudrem, a z wykałaczek zrób im ręce. Marcepan zafarbuj na czerwono i dla każdego bałwanka zrób nos, szalik i czapkę.
Czas przygotowania: 60 minut Cena porcji: ok. 1,5 zł Kalorie: porcja ok. 335 kcal.Źródło: Na żywo
Przepisy Desery
Desery
Dietetyczne ciasto
Desery
Gofry jak z budki
Desery
Bułeczki drożdżowe z jagodami
Desery
Kruche ciasteczka maślane
Dietetyczne ciasto
Przepyszne fit ciasto pod kruszonką
Odsłon: 2
Gofry jak z budki
Każda gofrownica jest trochę inna, więc czas przygotowania gofrów około 10 mi...
Odsłon: 686