Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Uszka z grzybami to jedna z obowiązkowych pozycji na wigilijnym stole. W wiel...
Odsłon: 94
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 2648
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 805
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 1571
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 14201
Uszka z grzybami to jedna z obowiązkowych pozycji na wigilijnym stole. W wiel...
Odsłon: 94
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 2648
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 805
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 1571
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 14201
Składniki
Ciasto: Masło ,1 szkl. cukru 1cuk.waniliowy utrzeć mikserem na gładką masę , dodawać po 1 jajku ,dalej ucierać.Do1 śmietany18% dodać sodę i zamieszać aby się wzburzyła, wlać do ciasta, dodać mąkę,zagnieść.Z ciasta wałkować cieniutkie placki na blaszkę 25na 45cm powinno wyjść ok 15 placków.Piec każdy oddzielnie 3-4min. w temp.190*C wystudzić.Jeden upieczony placek potarkować .[im cieńsze placki, tym więcej ich wyjdzie,a ciasto będzie jeszcze smaczniejsze].
Krem:śmietanę3 po 30% i 2po 18% mocno schłodzić, ubić z cukrem i cuk.waniliowym aż zwiększy swoją objętość.Pod koniec ubijania dodać kwasek i ubijać do zgęstnienia.Smarować placki 3-4 łyżkami śmietany,układając jeden na drugi ,do wyczerpania składników.Wierzch ciasta posmarować śmietana i posypać potarkowanym plackiem.Nacisnąć ciasto z góry np.dużą deską do krojenia odstawić na 2 godz.