Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Po upieczeniu skrzydełek zostało nam sosiku na dnie blachy, którego użyliśmy...
Odsłon: 55
Klasyka kilku europejskich kuchni, bo polskiej i ukraińskiej. Są bardzo smacz...
Odsłon: 685
Jest potrawą turecką. Mielone z mieszanką przypraw są wyśmienite. Smakują i p...
Odsłon: 458
Tym razem zapraszam na pyszny boczek rolowany, roladę z boczku. Jest pyszna,...
Odsłon: 129
Po upieczeniu skrzydełek zostało nam sosiku na dnie blachy, którego użyliśmy...
Odsłon: 55
Klasyka kilku europejskich kuchni, bo polskiej i ukraińskiej. Są bardzo smacz...
Odsłon: 685
Jest potrawą turecką. Mielone z mieszanką przypraw są wyśmienite. Smakują i p...
Odsłon: 458
Tym razem zapraszam na pyszny boczek rolowany, roladę z boczku. Jest pyszna,...
Odsłon: 129
Składniki
Ciasto: Masło ,1 szkl. cukru 1cuk.waniliowy utrzeć mikserem na gładką masę , dodawać po 1 jajku ,dalej ucierać.Do1 śmietany18% dodać sodę i zamieszać aby się wzburzyła, wlać do ciasta, dodać mąkę,zagnieść.Z ciasta wałkować cieniutkie placki na blaszkę 25na 45cm powinno wyjść ok 15 placków.Piec każdy oddzielnie 3-4min. w temp.190*C wystudzić.Jeden upieczony placek potarkować .[im cieńsze placki, tym więcej ich wyjdzie,a ciasto będzie jeszcze smaczniejsze].
Krem:śmietanę3 po 30% i 2po 18% mocno schłodzić, ubić z cukrem i cuk.waniliowym aż zwiększy swoją objętość.Pod koniec ubijania dodać kwasek i ubijać do zgęstnienia.Smarować placki 3-4 łyżkami śmietany,układając jeden na drugi ,do wyczerpania składników.Wierzch ciasta posmarować śmietana i posypać potarkowanym plackiem.Nacisnąć ciasto z góry np.dużą deską do krojenia odstawić na 2 godz.