Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Marmurkowy sernik"
Godna polecenia konserwa z szynki wieprzowej z galaretką w słoiczku. Idealna...
Odsłon: 32779
Przepis dnia
Bardzo smaczna, soczysta wędlinka uwędzona metodą garnkową, w garnku.
Odsłon: 535
Idealne danie na majówkę!
Odsłon: 82
Sałatka Zielonej Bogini: nazwa wszystko wyjaśnia, bo chyba nie można przygoto...
Odsłon: 7783
Godna polecenia konserwa z szynki wieprzowej z galaretką w słoiczku. Idealna...
Odsłon: 32779
Przepis dnia
Bardzo smaczna, soczysta wędlinka uwędzona metodą garnkową, w garnku.
Odsłon: 535
Idealne danie na majówkę!
Odsłon: 82
Sałatka Zielonej Bogini: nazwa wszystko wyjaśnia, bo chyba nie można przygoto...
Odsłon: 7783
Składniki
Do połamanych na niewielkie kawałki ciastek włóż masło i zmiksuj blenderem. Do tortownicy przełóż masę ciasteczkową. Mocno ubijając, wciśnij ją w dno i boki formy. Wstaw do lodówki na ok. 30 minut.
Żelatynę rozpuść w 1/3 szklanki wrzącej wody. Odstaw, by przestygła. Cytrynę wyszoruj pod bieżącą wodą i sparz. Zetrzyj z niej skórkę i wyciśnij sok. Truskawki umyj, osusz, usuń szypułki. Włóż je do miski, wlej sok z cytryny, rozdrobnij blenderem na mus. Dodaj do smaku 3-4 łyżki cukru.
Do naczynia przełóż ser, dodaj skórkę otartą z cytryny, pozostały cukier i utrzyj mikserem. Schłodzoną śmietankę ubij mikserem na średnich obrotach na sztywno, pod koniec ubijania dosypując cukier wanilinowy. Ubitą śmietankę dodaj do masy serowej, bardzo delikatnie wymieszaj. Na koniec dodaj połowę przestudzonej żelatyny, wymieszaj. Pozostałą żelatynę połącz z musem truskawkowym.
Na ciasteczkowy spód łyżką wykładaj na przemian masę serową i mus truskawkowy. Na koniec całość przemieszaj delikatnie widelcem, tworząc efekt marmuru. Wstaw do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.
50 minut Porcja: 410 kilokaloriiŹródło: Świat i Ludzie