Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Marynowane śledzie"
Ciasto Biała Góra to wielowarstwowy deser z lekkiego biszkoptu, chrupiącej be...
Odsłon: 96453
To odżywcza, bardzo smaczna zupa. Z powodzeniem może zastąpić dwudaniowy obia...
Odsłon: 1913
Krokiety z mięsem z rosołu, idealne połączenie smaku i filozofii nie marnowan...
Odsłon: 5743
Tradycyjne kotlety schabowe w nieco innym wydaniu. Jest to danie łatwe w przy...
Odsłon: 5743
Ciasto Biała Góra to wielowarstwowy deser z lekkiego biszkoptu, chrupiącej be...
Odsłon: 96453
To odżywcza, bardzo smaczna zupa. Z powodzeniem może zastąpić dwudaniowy obia...
Odsłon: 1913
Krokiety z mięsem z rosołu, idealne połączenie smaku i filozofii nie marnowan...
Odsłon: 5743
Tradycyjne kotlety schabowe w nieco innym wydaniu. Jest to danie łatwe w przy...
Odsłon: 5743
Składniki
porcji, czas ok. 40 min; porcja – 180 kcal, cena 1,50 zł
Solone filety śledziowe (najlepiej z beczki) mocz około 2 godziny w wodzie lub mleku, często zmieniając płyn. Następnie wyjmij je i osusz. Zdejmij skórkę ze śledzi, pokrój je na niewielkie dzwonka.
Przygotuj zalewę: zagotuj szklankę wody z ziarenkami pieprzu i ziela angielskiego, go ździkami, liściem laurowym i szczyptą cu kru. Przykryj, zmniejsz płomień i gotuj, aż wo da nabierze mocnego aromatu przypraw.
Ostudź zalewę, przecedź przez sitko. Dodaj białe wytrawne wino (możesz zastąpić je 3 łyżkami soku wyciśniętego z cytryny), ponownie zagotuj. 2 cebule obierz, poszatkuj.
W dużym słoju ułóż warstwę cebuli, na nią połóż warstwę śledzi, przykryj cebulą. Układając na przemian cebulę i śledzie wypełnij słój. Zalej przestudzoną marynatą, odstaw na noc do lodówki. Podawaj z posiekaną cebulką i salsą pomidorową.
Salsa pomidorowa to tylko jedna z propozycji podania wigilijnych śledzi. Po wyjęciu z korzennej marynaty filety możesz pokroić na mniejsze kawałki i połączyć w salaterce z osączoną białą fasolką z puszki, posiekanym porem i pokrojonymi ugotowanymi ziemniakami. Sałatkę dopraw majonezem.Źródło: Świat kobiety