Do góry

Desery Przepis na:

Maślane orzechowe ciasteczka

Maślane orzechowe ciasteczka

Autor:

Przepisów i artykułów: 12 Ocena: 101

Dodano:

Odsłon: 2677

Pyszne ciastka o wspaniałym maślanym smaku

Składniki

  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 225 g miękkiego masła
  • 2/3 szklanki ciemnego brązowego cukru (ja dała 1/2 szklanki)
  • 1 duże żółtko
  • 2/3 szklanki drobno posiekanych orzechów
5-6 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Mąkę wymieszać z solą. Masło utrzeć z cukrem mikserem na lekką masę. Dodać żółtko, nadal ucierając. Wsypać mąkę, zmiksować, na końcu dodać orzechy i wymieszać.

  2. Z ciasta robić kulki wielkości orzecha włoskiego i układać na blaszce w sporych odstępach (dużo urosną na boki). Ciasto będzie klejące, ale takie ma być.

  3. Piec w temperaturze 160ºC przez około 15 minut. Wyjąć, przestudzić na blaszce, potem szeroką szpatułką przełożyć na kratkę (są bardzo delikatne).

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń