Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Mieszki z wiśniami"
Sernik zawsze dobry. Polecam.
Odsłon: 1237
Świąteczny makowiec na kruchym spodzie, z polewą czekoladową. Przepyszne bożo...
Odsłon: 494
Polecam wypróbowanie tego przepisu jeszcze przed Świętami. To jest ulubiony...
Odsłon: 1327
Sernik zawsze dobry. Polecam.
Odsłon: 1237
Świąteczny makowiec na kruchym spodzie, z polewą czekoladową. Przepyszne bożo...
Odsłon: 494
Polecam wypróbowanie tego przepisu jeszcze przed Świętami. To jest ulubiony...
Odsłon: 1327
Składniki
Ciasto francuskie rozwiń i ułóż na deseczce (jeśli jest mrożone, pozostaw je, by rozmarzło). Konfiturę wiśniową wymieszaj z mielonymi migdałami, likierem i sokiem z cytryny.
Płaty ciasta kolejno przekładaj na stolnicę oprószoną mąką. Lekko je rozwałkuj. Każdy potnij na 6 kwadratów. Na środku każdego kwadratu ułóż po porcji wiśniowego nadzienia. Brzegi ciasta unieś do góry, mocno zlep ponad nadzieniem i skręć, formując mieszki.
Ciastka ustaw w sporych odstępach na blasze posmarowanej tłuszczem. Wierzchy mieszków posmaruj jajkiem roztrzepanym z mlekiem.
Posyp grubym cukrem. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 220oC. Piecz około 20 minut na złoty kolor. Ozdób listkami melisy lub mięty.
40 min, Sztuka: 285 kcal, Cena sztuki: ok. 1,40 złŹródło: Naj