Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Migdałowa napoleonka podobnie jak jej tradycyjna siostra powstał na bazie ciasta francuskiego i kremu budyniowego. Nie jest to jednak zwykły krem budyniowy. Do kremu dodałam likier amaretto i cukier migdałowy. Pomyślicie sobie pewnie, że za dużo tych migdałów. Nic bardziej mylnego. Migdały w tym deserze nie dominują. Dają przyjemny aromat i smak.
Gotowe ciasto francuskie rozmrażamy. Dzielimy na dwie połowy i pieczemy każdą z nich przez 15 minut w 200 stopniach. Studzimy. 450 ml mleka zagotować wraz z cukrem, masłem, cukrem migdałowym i likierem amaretto. W pozostałych 150 ml mleka rozpuścić proszek budyniowy, obie mąki i żółtka. Do gotującego się mleka dodajemy wcześniej przygotowaną mieszankę. Mieszamy z gotującym się budyniem do momentu powstania gęstego budyniu. Studzimy. Wystudzonym budyniem przekładamy upieczone płaty ciasta. Posypujemy wierzch ciasta cukrem pudrem. Chłodzimy w lodówce przez dwie godziny.
Zapraszam na mojego bloga !
Pieczone ziemniaki w mundurkach ( wersja ekspresowa ) gotowe w 30 minut !! D...
Odsłon: 45
Przepyszne domowe lody. Delektuj się cudownym, bogatym smakiem czekolady. A...
Odsłon: 69
Smaczne i bardzo szybkie kotleciki z kalafiora. Kalafior połączony z jajkami...
Odsłon: 99
Polecam fasolkę szparagową otuloną chrupiącym boczkiem zapiekaną w sosie besz...
Odsłon: 83
Sernik z soczystymi brzoskwiniami skusi małych i dużych łasuchów. Sernik jes...
Odsłon: 88
Pieczone ziemniaki w mundurkach ( wersja ekspresowa ) gotowe w 30 minut !! D...
Odsłon: 45
Przepyszne domowe lody. Delektuj się cudownym, bogatym smakiem czekolady. A...
Odsłon: 69
Smaczne i bardzo szybkie kotleciki z kalafiora. Kalafior połączony z jajkami...
Odsłon: 99
Polecam fasolkę szparagową otuloną chrupiącym boczkiem zapiekaną w sosie besz...
Odsłon: 83
Sernik z soczystymi brzoskwiniami skusi małych i dużych łasuchów. Sernik jes...
Odsłon: 88
Składniki
Gotowe ciasto francuskie rozmrażamy. Dzielimy na dwie połowy i pieczemy każdą z nich przez 15 minut w 200 stopniach. Studzimy. 450 ml mleka zagotować wraz z cukrem, masłem, cukrem migdałowym i likierem amaretto. W pozostałych 150 ml mleka rozpuścić proszek budyniowy, obie mąki i żółtka. Do gotującego się mleka dodajemy wcześniej przygotowaną mieszankę. Mieszamy z gotującym się budyniem do momentu powstania gęstego budyniu. Studzimy. Wystudzonym budyniem przekładamy upieczone płaty ciasta. Posypujemy wierzch ciasta cukrem pudrem. Chłodzimy w lodówce przez dwie godziny.
Zapraszam na mojego bloga !
Przepisy Desery
Desery
Lody truskawkowe
Desery
Sernik z brzoskwiniami
Desery
Czekoladowe lody z pijaną śliwką
Desery
Ciasto beskidzkie
Lody truskawkowe
Przepyszne lody truskawkowe. Tego smaku chyba nie muszę zachwalać.
Odsłon: 6
Sernik z brzoskwiniami
Sernik z soczystymi brzoskwiniami skusi małych i dużych łasuchów. Sernik jes...
Odsłon: 88