Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Migdałowy motylek z soczystymi morelami"
To zupa idealna na świąteczny stół o bardzo wyrazistym smaku i pięknym rumian...
Odsłon: 223
Przepis na pyszne i mocno czekoladowe brownie w wersji klasycznej. To ciasto...
Odsłon: 734
Nieskomplikowany sernik, jest prosty, dość szybki w wykonaniu, a przy tym bar...
Odsłon: 907
To zupa idealna na świąteczny stół o bardzo wyrazistym smaku i pięknym rumian...
Odsłon: 223
Przepis na pyszne i mocno czekoladowe brownie w wersji klasycznej. To ciasto...
Odsłon: 734
Nieskomplikowany sernik, jest prosty, dość szybki w wykonaniu, a przy tym bar...
Odsłon: 907
Składniki
Jajka rozbij, oddziel żółtka od białek. Białka ubij z cukrem na sztywną pianę. Połącz z żółtkami. Dosyp mąkę i proszek do pieczenia. Wymieszaj ciasto łyżką. Przelej do tortownicy wyłożonej pergaminem. Piecz ok. 20 minut w temperaturze 200oC.
Morele przełóż na sitko i pozostaw tak, aby ociekły z zalewy. Żelatynę rozpuść w odrobinie wrzątku. Morele potnij w kosteczkę. Śmietanę ubij z cukrem pudrem. Wymieszaj z twarogiem i likierem. Dodaj rozpuszczoną żelatynę. Kiedy masa zacznie tężeć, dołóż morele. Krem rozsmaruj na biszkopcie. Schładzaj 3 godziny.
Sok pomarańczowy zagotuj. Rozpuść w nim galaretkę, wystudź. Wylej ją na wierzch stężałego tortu. Ciasto schładzaj jeszcze godzinę. Gotowy tort przetnij na pół. Obie części tortu ułóż na paterze, tak by stykały się wypukłymi stronami. Ciasto udekoruj np. rozetkami bitej śmietany, marcepanowymi motylkami, ciastkami migdałowymi itp.Źródło: Naj