Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Migdałowy motylek z soczystymi morelami"
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 39086
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 405
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 174
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 375
Dzisiaj przychodzę do Was z przepisem na pyszne ciasto, które ozdobi niejedną...
Odsłon: 9257
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 39086
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 405
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 174
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 375
Dzisiaj przychodzę do Was z przepisem na pyszne ciasto, które ozdobi niejedną...
Odsłon: 9257
Składniki
Jajka rozbij, oddziel żółtka od białek. Białka ubij z cukrem na sztywną pianę. Połącz z żółtkami. Dosyp mąkę i proszek do pieczenia. Wymieszaj ciasto łyżką. Przelej do tortownicy wyłożonej pergaminem. Piecz ok. 20 minut w temperaturze 200oC.
Morele przełóż na sitko i pozostaw tak, aby ociekły z zalewy. Żelatynę rozpuść w odrobinie wrzątku. Morele potnij w kosteczkę. Śmietanę ubij z cukrem pudrem. Wymieszaj z twarogiem i likierem. Dodaj rozpuszczoną żelatynę. Kiedy masa zacznie tężeć, dołóż morele. Krem rozsmaruj na biszkopcie. Schładzaj 3 godziny.
Sok pomarańczowy zagotuj. Rozpuść w nim galaretkę, wystudź. Wylej ją na wierzch stężałego tortu. Ciasto schładzaj jeszcze godzinę. Gotowy tort przetnij na pół. Obie części tortu ułóż na paterze, tak by stykały się wypukłymi stronami. Ciasto udekoruj np. rozetkami bitej śmietany, marcepanowymi motylkami, ciastkami migdałowymi itp.Źródło: Naj