Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Migdałowy motylek z soczystymi morelami"
Przepis na pyszne, delikatne oraz pożywne placki cukiniowo - brokułowe z doda...
Odsłon: 33
Dzisiaj danie złożone z łososia z dodatkiem ugotowanego makaronu ryżowego. Sm...
Odsłon: 23
Czekolada dubajska to rewelacyjne połączenie Waszej ulubionej czekolady i pys...
Odsłon: 146
Przepis na pyszne, delikatne oraz pożywne placki cukiniowo - brokułowe z doda...
Odsłon: 33
Dzisiaj danie złożone z łososia z dodatkiem ugotowanego makaronu ryżowego. Sm...
Odsłon: 23
Czekolada dubajska to rewelacyjne połączenie Waszej ulubionej czekolady i pys...
Odsłon: 146
Składniki
Jajka rozbij, oddziel żółtka od białek. Białka ubij z cukrem na sztywną pianę. Połącz z żółtkami. Dosyp mąkę i proszek do pieczenia. Wymieszaj ciasto łyżką. Przelej do tortownicy wyłożonej pergaminem. Piecz ok. 20 minut w temperaturze 200oC.
Morele przełóż na sitko i pozostaw tak, aby ociekły z zalewy. Żelatynę rozpuść w odrobinie wrzątku. Morele potnij w kosteczkę. Śmietanę ubij z cukrem pudrem. Wymieszaj z twarogiem i likierem. Dodaj rozpuszczoną żelatynę. Kiedy masa zacznie tężeć, dołóż morele. Krem rozsmaruj na biszkopcie. Schładzaj 3 godziny.
Sok pomarańczowy zagotuj. Rozpuść w nim galaretkę, wystudź. Wylej ją na wierzch stężałego tortu. Ciasto schładzaj jeszcze godzinę. Gotowy tort przetnij na pół. Obie części tortu ułóż na paterze, tak by stykały się wypukłymi stronami. Ciasto udekoruj np. rozetkami bitej śmietany, marcepanowymi motylkami, ciastkami migdałowymi itp.Źródło: Naj