Do góry

Desery Przepis na:

Migdałowy puszek

Migdałowy puszek

Autor:

Przepisów i artykułów: 18 Ocena: 185

Dodano:

Odsłon: 20066

Dla wielbicieli migdałów i karmelu.

Składniki

  • Biszkopt:
  • jajka, 6 szt.
  • cukier kryształ, 1 szkl.
  • Mąka pszenna, 1 szkl.
  • proszek do pieczenia, 1 łyżeczka
  • Masa migdałowa:
  • cukier, 10 dag.
  • mleko, 3 łyżki
  • miód płynny, 2 łyżki
  • masło, 15 dag.
  • płatki migdałowe, 30 dag.
  • Biała masa:
  • śmietana kremówka 30%, 1/2 l
  • żelatyna, 3 łyżeczki
  • cukier puder do smaku
  • Kakaowa masa:
  • Śmietana 30%, 1/2 l.
  • puder cukier do smaku
  • rozpuszczona żelatyna, 3 łyżeczki
  • kakao, 3 łyżeczki
  • mleko skondensowane słodkie, 1 puszka
  • biszkopty okrągłe, 1 paczka
  • czekolada gorzka, 3-4 kostki
> 6 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
Migdałowy puszek

Przygotowanie

  1. Biszkopt: białka ubić z cukrem na sztywno, dodać żółtka i delikatnie wymieszać. Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Wylać na blaszkę ( wymiary: 38cmx23cm) piec w temp 180c ok. 30 minut.

  2. Cukier, miód, mleko i masło wrzucić na patelnię ( głębszą), rozpuścić i wsypać płatki migdałowe. Ciągle mieszając smażyć 5 minut, aż zgęstnieje.

  3. Śmietanę ubić, dodać cukier puder i letnią żelatynę ( rozpuszczoną w 1/4 szkl. gorącej wody).

  4. Śmietanę ubić dodać cukier puder, kakao i letnią żelatynę ( rozpuszczoną w 1/4 szkl. gorącej wody).

  5. Mleko w puszce gotować ok. 2,5 godziny. Przełożenie placka: biszkopt- mleko z puszki- masa migdałowa- masa biała - biszkopty- masa kakaowa- starta czekolada.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Annuar 24 listopada 2011 Po cukrze jest chyba miód. Pyszne to ciasto, pracochłonne, ale warte zachodu. Może spróbuję, choć boję się mas z żelatyną (złe doświadczenia ;))

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Jola73 21 listopada 2011 smakowicie wygląda:)tylko co tam jest napisane w 2 punkcie po cukier.......

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń