Desery Przepis na:
Mini torciki Pavlova

Przepisów i artykułów: 4 Ocena: 79
Dodano: 18.08.2010
Odsłon: 30379
Składniki
- białka, 4
- cukier, 200 g
- mąka kukurydziana, 2 łyżki
- ocet balsamiczny, 1 łyżka
- śmietanka 30%, 300 ml
- cukier waniliowy, 1 opakowanie
- świeże owoce, około 0,5 kg
- płatki migdałów, 200g
5-6 os. | > 60 min | średnie | przystępne |
Przygotowanie
-
Białka z cukrem i szczyptą soli ubić na sztywno. Mi to zajmuje około 10 minut zwykłym mikserem.
-
Następnie dodać łyżkę mąki oraz ocet balsamiczny. Delikatnie wymieszać za pomocą łyżki.
-
Na folii do pieczenia wyłożyć za pomocą łyżki, krążki o wielkości wg uznania. Ja robię porcje mniej więcej o średnicy 10-15 cm. Do nagrzanego piekarnika na 180 stopni włożyć na 10 minut. Po czym zmniejszyć temperaturę do 150 stopni i piec kolejne 50 minut aż uzyskają złoty kolor.
-
Wyłożyć upieczone krążki bezowe i pozostawić do wystygnięcia. W tym czasie ubić dobrze schłodzoną bitą śmietanę z dodatkiem cukru waniliowego.
-
Na wystygnięte krążki ułożyć bitą śmietanę, posypać świeżymi owocami.
-
Na patelni lekko zrumienić płatki migdałów. Posypać gotowe torciki i przybrać polewą czekoladową. I GOTOWE! Smacznego :)
Komentarze do przepisu (3)

karolciaa 16 listopada 2010Zgłoś do usunięcia
Bardo apetyczne...1 Kto głosował? | Odpowiedz

irma 19 sierpnia 2010Zgłoś do usunięcia
Super pomysł na deser. Do ulubionych.1 Kto głosował? | Odpowiedz

babciaaneczka 18 sierpnia 2010Zgłoś do usunięcia
Bardzo efektowne i na pewno smaczne1 Kto głosował? | Odpowiedz