Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Miniserniczki w jabłkach"
Nasza babcia Ksenia gotowała na wigilię zupę grzybową z kaszą gryczaną. Jedli...
Odsłon: 122
Nie ma nic pyszniejszego niż miękkie, korzenne, aromatyczne pierniki toruński...
Odsłon: 20717
Do świąt Bożego Narodzenia coraz bliżej. Dlatego, jeśli planujesz upiec pyszn...
Odsłon: 26895
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1080
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4408
Nasza babcia Ksenia gotowała na wigilię zupę grzybową z kaszą gryczaną. Jedli...
Odsłon: 122
Nie ma nic pyszniejszego niż miękkie, korzenne, aromatyczne pierniki toruński...
Odsłon: 20717
Do świąt Bożego Narodzenia coraz bliżej. Dlatego, jeśli planujesz upiec pyszn...
Odsłon: 26895
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1080
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4408
Składniki
Jabłka umyj, wytrzyj. Odetnij wierzchy i wydrąż środki. Uważaj, aby nie uszkodzić ścianek owoców. Od razu jabłka skrop sokiem z cytryny, aby nie ściemniały.
Twaróg zmiksuj z miodem oraz żółtkami na gładką masę. Dodaj proszek budyniowy, kaszę, żurawinę oraz skórkę otartą z cytryny. Masę dokładnie wymieszaj.
Jabłka napełnij masą serową. Ustaw w żaroodpornym naczyniu. Przykryj odciętymi wierzchami. Posmaruj stopionym masłem. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200oC. Piecz 30–35 minut.
Serniczki zapiekane w jabłkach przed podaniem obficie oprósz cukrem pudrem. Wcześniej możesz wymieszać go np. z rdzeniem wanilii, cukrem waniliowym albo cynamonem.Źródło: Naj