Do góry

Desery Przepis na:

Miodowe ciastka świąteczne

Miodowe ciastka świąteczne

Autor:

Przepisów i artykułów: 15 Ocena: 135

Dodano:

Odsłon: 21000

Tak przygotowane ciasteczka z powodzeniem mogą zastąpić pierniczki na choince. Wbrew pozorom są proste w przygotowaniu.

Składniki

  • Mąka pszenna, 2 szklanki
  • cukier puder, 0,5 szklanki
  • Miód, 2 łyżki
  • Jaja, 1 sztuka
  • margaryna, 5 dag
  • cynamon, 1 łyżeczka
  • soda oczyszczona, 1 łyżeczka
  • śmietana, 75 ml
  • białko jaja, 1 sztuka
  • cukier waniliowy, 1 opakowanie
> 6 os. 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
Miodowe ciastka świąteczne

Przygotowanie

  1. Margarynę rozpuszczamy z płynnym miodem w rondelku, dodajemy cynamon. Gdy się rozpuści dodajemy sodę oczyszczoną i śmietanę 30 %. Mąkę przesiewamy do miski wraz z cukrem pudrem, dodajemy zawartość rondelka, wbijamy jajko. Miksujemy całość. Zagniatamy ciasto w miarę potrzeby dodając więcej mąki.

  2. Ciasto rozwałkowujemy i wykrawamy z niego ciasteczka. Ciastka układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, smarujemy roztrzepanym białkiem, posypujemy cukrem cynamonowym i pieczemy przez 10- 15 minut w temp. 180 stopni.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

amidalla 08 stycznia 2012 Piękne zdjęcie i rzeczywiście proste. A że jestem potworem ciasteczkowym, to wrzucam do ulubionych i upiekę niebawem:)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń