Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto składa się z trzech placków przekładanych masą, góre ciasta można posypać cukrem pudrem lub polać polewą.Przepis jest na blache o rozmiarach około 25/40cm, jeśli chcecie upiec to ciasto na blasze z wyposażenia piekarnika to należy wziąść 1,5 porcji.
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 932
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4174
Pierniczki na miodzie gryczanym są pyszne, mięciutkie i bardzo aromatyczne. T...
Odsłon: 220
Proste, pyszne ciasto budyniowe z kokosem na ciasteczkach petit beurre, polan...
Odsłon: 744
Przepis dnia
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 3592
Przepis dnia
Chicken burger z dodatkiem karmelizowanych pieczarek. Gorąco polecam!
Odsłon: 740
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 932
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4174
Pierniczki na miodzie gryczanym są pyszne, mięciutkie i bardzo aromatyczne. T...
Odsłon: 220
Proste, pyszne ciasto budyniowe z kokosem na ciasteczkach petit beurre, polan...
Odsłon: 744
Przepis dnia
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 3592
Przepis dnia
Chicken burger z dodatkiem karmelizowanych pieczarek. Gorąco polecam!
Odsłon: 740
Składniki
CIASTO: Do dużej miski wsypać mąke, cukier, cukier waniliowy, miód, 3 jajka, sode oczyszczoną-wszystko wymieszac.Na koniec dodać roztopioną i ostudzoną margaryne ( dodawac powoli i wygniatać ciasto), zagnieść i podzielić na trzy części. MASA: Ugotować grysik, ostudzić, utrzeć margarynę z cukrem, dodać jajko, na koniec dodać grysik i dokładnie wymieszać mikserem. Podzielone na trzy części ciasto należy rozwałkować na blache i piec na złoty kolor.Po upieczeniu ciasto jest bardzo twarde.Gdy już ostygnie przekładamy kolejno części masą a góre posypujemy cukrem pudrem lub polewamy polewą.Ciasto jest do spożycia dopiero nastepnego dnia-dojrzewa podobnie jak piernik (tyle że dużo szybciej).Im dłużej ciasto leży tym jest smaczniejsze.Powodzenia i smacznego.