Desery Przepis na:
Przepisów i artykułów: 2 Ocena: 26
Dodano: 07.07.2008
Odsłon: 4343
> 6 os. | 60 min | średnie | przystępne |
CIASTO: Do dużej miski wsypać mąke, cukier, cukier waniliowy, miód, 3 jajka, sode oczyszczoną-wszystko wymieszac.Na koniec dodać roztopioną i ostudzoną margaryne ( dodawac powoli i wygniatać ciasto), zagnieść i podzielić na trzy części. MASA: Ugotować grysik, ostudzić, utrzeć margarynę z cukrem, dodać jajko, na koniec dodać grysik i dokładnie wymieszać mikserem. Podzielone na trzy części ciasto należy rozwałkować na blache i piec na złoty kolor.Po upieczeniu ciasto jest bardzo twarde.Gdy już ostygnie przekładamy kolejno części masą a góre posypujemy cukrem pudrem lub polewamy polewą.Ciasto jest do spożycia dopiero nastepnego dnia-dojrzewa podobnie jak piernik (tyle że dużo szybciej).Im dłużej ciasto leży tym jest smaczniejsze.Powodzenia i smacznego.
Na skróty
Komentarze do przepisu (0)