Do góry

Desery Przepis na:

Miodownik z rabarbarem

Miodownik z rabarbarem

Autor:

Przepisów i artykułów: 7 Ocena: 41

Dodano:

Odsłon: 1377

Miodownik zrobiłam wg tradycyjnego przepisu, dodatkowo przekładając placki podsmażonym w miodzie rabarbarem; wyszło smacznie :)

Składniki

  • CIASTO:
  • 50 dag mąki pszennej
  • 15 dag cukru pudru
  • 7,5 dag miękkiej margaryny
  • 1 łyżka sody
  • 2-4 łyżki miodu
  • 2 jaja
  • 4 łyżki kwaśniej śmietany
  • MASA:
  • 2 szkl. mleka
  • 4 łyżki kaszy manny
  • kostka miękkiego masła
  • 20 dag cukru pudru
  • esencja waniliowa lub cukier waniliowy
  • kilka gałązek rabarbaru, 1 łyżka masła, 5 łyżek miodu
> 6 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Na mleku ugotować kaszkę i ostudzić.

    Przygotować rabarbar: ma patelni podgrzewać do "zlania się" masło i miód, dodać pokrojony na 3 cm kawałki rabarbar i dusić aż zmięknie. Pozostawić do ostygnięcia.

    Ciasto: Margarynę rozetrzeć z cukrem, dolać śmietanę, jaja, miód i mąkę wymieszaną z sodą. Zagnieść ciasto, podzielić na trzy części i osobno upiec jednakowe placki (niekoniecznie okrągłe). Jeśli placki będą różniły się od siebie wielkością, można zawsze po upieczeniu je przyciąć lub pozostawić w "artystycznym nieładzie" :) . Piec w temp. 180 stopni, do uzyskania złotego koloru; ok. 15 min.

    Krem: Masło utrzeć do białości z cukrem pudrem, a następnie dodawać po łyżce ostudzoną kaszkę i esencję waniliową (lub cukier waniliowy), utrzeć na jednolitą masę.
    Placek smarować kremem, następnie warstwą miękkiego rabarbaru, a na to kolejny placek czynność powtórzyć.
    Wierzch ciasta można udekorować dowolnie. Ja tym razem przyozdobiłam górę częścią kremu, i rabarbaru, kandyzowaną wiśnią, malinami, wiórkami białej czekolady i skrojonym z placków ciastem.

    Smacznego

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń