Do góry

Desery Przepis na:

Miodowy torcik z jagodami

Miodowy torcik z jagodami

Autor:

Przepisów i artykułów: 2230 Ocena: 19009

Dodano:

Odsłon: 6

Wypróbowany przepis na "Miodowy torcik z jagodami"

Składniki

  • 40 dag jagód (mogą być też borówki amerykańskie)
  • 3 czubate szkl. mąki pszennej
  • najlepiej tortowej
  • 3 szkl. maślanki
  • 4 jajka
  • 2 łyżki miodu
  • 1/4 szkl. oleju
  • 1/2 szkl. wody gazowanej
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki cukru
  • rozpuszczone masło klarowane do smarowania patelni
  • 1 czubata łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • cukier puder do oprószenia torciku (można go zastąpić białą lub kolorową cukierniczą posypką)
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Miodowy torcik z jagodami

Przygotowanie

  1. Jagody przebierz, opłucz (możesz też wykorzystać mrożone). Połowę odłóż, resztę wsyp do rondelka. Wlej 1 szkl. wody, dodaj cukier. Za gotuj i duś 5 min. Jajka wbij do naczynia, roztrzep je trzepaczką.

  2. Mąkę pszenną przesiej z sodą oczyszczoną i proszkiem do pieczenia. Wsyp do jajek, zmiksuj. Dodaj miód, olej, maślankę i wodę gazowaną, wymieszaj. Ciasto przykryj ściereczką i odstaw na ok. 15 min.

  3. Mąkę ziemniacz. rozrób w 1/3 szkl. zimnej wody. Wlej do podduszonych jagód. Mieszając, gotuj chwilę, aż kisiel zgęstnieje. Zdejmij z ognia, przestudź. Patelnię o śr. 20 cm rozgrzej. Posmaruj masłem i wylej chochlę ciasta, rozprowadź po dnie.

  4. Placek posyp częścią świeżych jagód. Smaż, aż spód się zezłoci. Placek przełóż na drugą stronę, usmaż na złoto. W taki sam sposób zrób placki z reszty ciasta. Ułóż je jeden na drugim, smarując każdą warstwę kisielem. Posyp cukrem pudrem.

    Źródło: Tina

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń