Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Muffinki z morelowym oczkiem"
W takim wydaniu kalarepa rozejdzie się w kilka minut. Kalarepa obtoczona jest...
Odsłon: 68
Kieszonki wieprzowe z bobem to letnie, soczyste danie, które skrywa w środku...
Odsłon: 44
W takim wydaniu kalarepa rozejdzie się w kilka minut. Kalarepa obtoczona jest...
Odsłon: 68
Kieszonki wieprzowe z bobem to letnie, soczyste danie, które skrywa w środku...
Odsłon: 44
Składniki
CZAS PRZYGOTOWANIA: około 50 minut
Morele umyć, ponacinać skórkę u nasady. Owoce włożyć do wrzącej wody. Po 1–2 minutach wyjąć, przestudzić. Obrać ze skórki, przeciąć wzdłuż i wyjąć pestki.
Czekoladę połamać na kawałeczki i razem z masłem stopić, podgrzewając na małym płomieniu (mieszać). Cukier wymieszać z cukrem wanilinowym, szczyptą soli oraz z mąką zmieszaną z proszkiem do pieczenia. Dodać do masy maślano-czekoladowej.
Wbić jajka. Utrzeć na puszystą masę.
Specjalną formę na muffinki wyłożyć papierowymi foremkami. Do każdego wgłębienia w foremce nałożyć porcję przygotowanego ciasta. Włożyć połówki moreli, lekko wciskając je w ciasto. Konfiturę morelową wymieszać z łyżką wody, lekko ją podgrzać, a następnie posmarować nią wierzch muffinek.
Formę z muffinkami wstawić do piekarnika rozgrzanego do 175°C. Piec około 20 minut. Ewentualnie tuż przed końcem pieczenia przykryć kawałkiem folii aluminiowej, by wierzchy muffinek zbytnio się nie przyrumieniły. Po wystudzeniu oprószyć cukrem pudrem.Źródło: Życie na gorąco