Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Muffiny z jabłkiem"
Proponuję dziś przepis mojej cioci Basi na pyszne ciasto biszkoptowe przełożo...
Odsłon: 12409
Dynia to prawdziwa królowa jesieni, z której w prosty sposób przygotować możn...
Odsłon: 865
Proponuję dziś przepis mojej cioci Basi na pyszne ciasto biszkoptowe przełożo...
Odsłon: 12409
Dynia to prawdziwa królowa jesieni, z której w prosty sposób przygotować możn...
Odsłon: 865
Składniki
Masło roztop w rondelku, wystudź. Jabłka umyj, obierz. Wytnij gniazda nasienne, pokrój w drobną kostkę. Wymieszaj z cynamonem.
W jednej misce wymieszaj przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, solą, cukrem oraz cukrem wanilinowym. Do drugiej miski dodaj rozmącone jajka, mleko i wystudzone roztopione masło. Wymieszaj łyżką. Mokre dodaj do suchych. Wymieszaj tak, aby się tylko połączyły. Na koniec dodaj pokrojone jabłka i jeszcze raz delikatnie wymieszaj.
Przygotuj kruszonkę. Do miski przesiej mąkę, dodaj cukier, cynamon, pestki słonecznika, wymieszaj łyżką. Na koniec dodaj posiekane masło i połącz kruszonki, rozcierając je palcami.
Foremki na muffiny wyłóż papilotkami. Foremki napełnij ciastem do 3 wysokości (muffinki bardzo wyrosną). Wierzch posyp kruszonką. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180° C około 25 minut do tzw. suchego patyczka. Wystudź w uchylonym piekarniku.
40 minut. Sztuka: 260 kilokalorii.Źródło: Świat i Ludzie