Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto z mojego dzieciństw. gościło na moim stole co niedzielę.
Witajcie kochani biegnę dziś do was z nowym przepisem na domowe frytki, tak w...
Odsłon: 281
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 1936
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 3892
W internecie krąży mnóstwo przepisów na śliwkę w czekoladzie , ale ta jest n...
Odsłon: 3712
Kto lubi a kto nienawidzi? z doświadczenia wiem że dla większości jest to zmo...
Odsłon: 489
Witajcie kochani biegnę dziś do was z nowym przepisem na domowe frytki, tak w...
Odsłon: 281
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 1936
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 3892
W internecie krąży mnóstwo przepisów na śliwkę w czekoladzie , ale ta jest n...
Odsłon: 3712
Kto lubi a kto nienawidzi? z doświadczenia wiem że dla większości jest to zmo...
Odsłon: 489
Składniki
Mleko wymieszać w garnku z cukrem i kakao. Wstawić na palnik i doprowadzić do wrzenia, co jakiś czas mieszając. Następnie do gorącej masy dodać masło i mieszać do czasu aż się rozpuści. Odstawić do ostygnięcia.
Mąkę wraz z proszkiem do pieczenia przesiać przez sitko. Odstawić na bok.Jajka sparzyć wrzątkiem. Oddzielić żółtka od białek. Do białek dodać szczyptę soli i kolejno ubić na sztywną pianę. Odstawić na bok.
Żółtka wmieszać do ostygniętej masy kakaowej, trzepaczką lub mikserem. Odlać pół szklanki masy – będzie to polewa ciasta.Trzepaczką (lub mikserem) wmieszać mąkę z proszkiem. Na końcu wmieszać delikatnie szpatułką pianę z białek.
Dno blaszki wyłożyć papierem do pieczenia. Przelać ciasto do formy.Piekarnik nagrzać do 180 st.C. Piec Murzynka przez ok. 45 minut, do tzw. suchego patyczka. Pozostawić do ostygnięcia.Piekarnik nagrzać do 180 st.C. Piec Murzynka przez ok. 45 minut, do tzw. suchego patyczka. Pozostawić do ostygnięcia.