Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Mus czekoladowo-rumowy z rodzynkami"
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11530
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5001
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1236
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 10140
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1499
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11530
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5001
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1236
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 10140
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1499
Składniki
Przepis przysłała Jadwiga Piekut z Żyrardowa
Czekoladę połam na kawałeczki. Wrzuć do rondelka. Dodaj masło i 4 łyżki wody. Gotuj całość na małym ogniu, ciągle mieszając, aż się połączą. Ostudź.
Żółtka utrzyj z cukrem i cukrem waniliowym. Dodaj do przestudzonej masy czekoladowej, wymieszaj. Rodzynki opłucz, skrop rumem lub kilkoma łyżkami wody wymieszanymi z 2-3 kroplami olejku rumowego. Białka ubij na sztywną pianę. Połącz delikatnie z masą czekoladową, wsyp rodzynki, wymieszaj.
Mus wstaw do lodówki na kilka godzin do stężenia. Napełnij pucharki, udekoruj bitą śmietaną, posyp kakao, podawaj z rurkami waflowymi. Rada: deser należy przygotować z gorzkiej czekolady, bo tylko ona daje gwarancję, że mus dobrze stężeje.
<strong>Czas przygotowania 30 min, ilość porcji 6, cena za porcję 2 zł.</strong>Źródło: Chwila dla Ciebie