Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Mus czekoladowo-rumowy z rodzynkami"
Pomysł na tę zupę to wynik sporej ilości mięsa i kości pozostałych z pieczone...
Odsłon: 174
Polecam.
Odsłon: 843
Świetny i prosty przepis na rogaliki. Robi się je błyskawicznie, praktycznie...
Odsłon: 130
Dzisiaj łazanki , zapewne wszyscy znacie. Można przygotować z kapusty kiszone...
Odsłon: 9250
Pomysł na tę zupę to wynik sporej ilości mięsa i kości pozostałych z pieczone...
Odsłon: 174
Polecam.
Odsłon: 843
Świetny i prosty przepis na rogaliki. Robi się je błyskawicznie, praktycznie...
Odsłon: 130
Dzisiaj łazanki , zapewne wszyscy znacie. Można przygotować z kapusty kiszone...
Odsłon: 9250
Składniki
Przepis przysłała Jadwiga Piekut z Żyrardowa
Czekoladę połam na kawałeczki. Wrzuć do rondelka. Dodaj masło i 4 łyżki wody. Gotuj całość na małym ogniu, ciągle mieszając, aż się połączą. Ostudź.
Żółtka utrzyj z cukrem i cukrem waniliowym. Dodaj do przestudzonej masy czekoladowej, wymieszaj. Rodzynki opłucz, skrop rumem lub kilkoma łyżkami wody wymieszanymi z 2-3 kroplami olejku rumowego. Białka ubij na sztywną pianę. Połącz delikatnie z masą czekoladową, wsyp rodzynki, wymieszaj.
Mus wstaw do lodówki na kilka godzin do stężenia. Napełnij pucharki, udekoruj bitą śmietaną, posyp kakao, podawaj z rurkami waflowymi. Rada: deser należy przygotować z gorzkiej czekolady, bo tylko ona daje gwarancję, że mus dobrze stężeje.
<strong>Czas przygotowania 30 min, ilość porcji 6, cena za porcję 2 zł.</strong>Źródło: Chwila dla Ciebie