Desery Przepis na:
Mus czekoladowy

Przepisów i artykułów: 24 Ocena: 62
Dodano: 12.07.2010
Odsłon: 1533
Składniki
- gorzka czekolada, 130 g (1 1/3 tabliczki)
- Jaja, 3
- cukier puder lub drobno mielony cukier, 3 czubate łyżki
- masło, 3 płaskie łyżki
- winiak, 3 łyżki
- Śmietana kremówka, 1 pojemnik /200 g/
- czekoladowe płatki, listki, kwiatki itp., wg pomysłu
> 6 os. | > 60 min | średnie | przystępne |
Przygotowanie
-
Pokruszyć czekoladę na kawałki, włożyć razem z masłem do małej miseczki. Następnie wstawić miseczkę do wypełnionego wrzącą wodą trochę większego naczynia. Rozpuścić wszystkie składniki. Połączyć ze sobą, stale mieszając. Oddzielić białka od żółtek wszystkich jajek. Dodawać stopniowo żółtka, cukier oraz winiak do czekolady w miseczce. Mieszając składniki tak długo, aż masa osiągnie odpowiednią konsystencję (będzie znacznie trudno odrywać się od łyżki). Ubić na sztywno białka. Najpierw dodać do przygotowanej masy 1/3 piany, bardzo dokładnie wymieszać trzepaczką. Potem delikatnie wymieszać całość z resztą piany. Napełnić musem czekoladowym szklaną miseczkę lub pucharki, wstawić deser na 2 godziny do lodówki. Ubić mocna śmietanę, napełnić szprycę. Założyć na szprycę końcówkę o dużym przekroju / np. w kształcie gwiazdki /. Kiedy deser dobrze zastygnie, udekorować go śmietaną i ponakładać na nią czekoladowe listki, kwiatki, płatki itp. lub kakao - zwykłe lub instant.
Komentarze do przepisu (0)