Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Karpatka do bezsprzecznie najlepsze ciasto na świecie. Któż mógłby oprzeć się połączeniu delikatnego i lekko chrupiącego ciasta oraz puszystego kremu? Kiedy już wydawało się, że nie można wynieść tego ciasta na wyższy poziom, postanowiliśmy dodać do niego jeszcze trochę owoców, które perfekcyjnie wpisują się w całość, lekko przełamując swoją kwasowością pozostałe smaki. Zamiast tradycyjnego ciasta parzonego, postawiliśmy na wyjątkowo proste, ciasto przypominające nieco ciasto francuskie. Zrób karpatkę w tej wersji, a gwarantujemy, że również zgodzisz się z nami, że jest to bezsprzecznie najlepsze ciasto na świecie.
Ciasto francuskie to prawdziwa klasyka, która zawsze zachwyca twoją lekkością...
Odsłon: 2214
Ciasto francuskie to prawdziwa klasyka, która zawsze zachwyca twoją lekkością...
Odsłon: 2214
Składniki
Przygotuj ciasto maślane. Mąkę przesiej do dużej miski albo wysyp na blat. Wyciągnij masło prosto z lodówki i posiekaj na kawałki. Połącz składniki w taki sposób, aby powstała kruszonka. Uformuj płaski placek, zawiń w folię i umieść w lodówce na godzinę.
Przejdź do głównego ciasta. Przesiej mąkę na blat lub do dużej miski. Zrób wgłębienie i wlej wymieszaną wodę z octem i cukrem. Zagnieć na jednolite ciasto, powinno być miękkie i gładkie w dotyku. Rozwałkuj je na blacie, najlepiej w kształcie okręgu.
Ciasto maślane wyciągnij z lodówki, rozwałkuj tak, aby było nieco mniejsze średnicą od ciasta głównego. Ułóż jeden placek na drugi. Zawiń boki ciasta głównego do maślanego. Rozwałkuj na kształt prostokąta.
Teraz przejdź do złożenia ciasta na 3 części i rozwałkowania ponownie. Czynność powtórz 4 razy w odstępach około 10-15 minut.
Podziel wyrobione ciasto na dwa placki, które będą odpowiadały wielkości formy. Obydwa z nich upiecz w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni Celsjusza. Ciasto po wyciągnięciu powinno być złote.
Teraz przygotuj krem. Przesiej obydwie mąki do małej miski. Dodaj do nich 250 ml mleka (połowę) i połącz składniki.
W osobnym naczyniu utrzyj żółtka wraz z obydwoma cukrami.
Pozostałe mleko zagotuj. Dodaj mąkę z pozostałym mlekiem, cały czas mieszając. Pod koniec dodaj utarte żółtka z cukrami. Nie przerywaj mieszania i zmniejsz moc palnika do minimum.
Masło utrzyj na puszystą masę. Dodaj wcześniej przygotowany krem, partiami, łyżka po łyżce. Tak przygotowany krem jest przygotowany do przełożenia ciasta.
Na wystudzony placek wyłóż połowę konfitury wiśniowej, następnie krem, pozostałą konfiturę i drugi placek ciasta. Dociśnij. Umieść w lodówce na minimum godzinę.