Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jest pyszne..wiem że to nie dokońca ten tradycyjny ale też pyszny
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 317
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 27460
Dzisiaj przychodzę do Was z przepisem na pyszne ciasto, które ozdobi niejedną...
Odsłon: 8983
Po powrocie z niezbyt udanego grzybobrania ugotowałam żurek z grzybami, bo ta...
Odsłon: 744
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 317
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 27460
Dzisiaj przychodzę do Was z przepisem na pyszne ciasto, które ozdobi niejedną...
Odsłon: 8983
Po powrocie z niezbyt udanego grzybobrania ugotowałam żurek z grzybami, bo ta...
Odsłon: 744
Składniki
•Masło rozcieram mikserem z cukrem pudrem i żółtkami, dodaję mąkę, mieszam. Dodaję 2 łyżki chłodnej wody zmieszane z kakao, dokładanie łączę z ciastem. Formuję kulę, owijam folią i wkładam na godzinę do lodówki.
•Formę wysmarowuję masłem, oprószam bułką tartą, wykładam cienko rozwałkowanym ciastem (5 mm) i piekę przez 15 minut, w piekarniku nagrzanym do 190 stopni.
•Rozsmarowuję czekoladową masę kajmakową: 1/2 puszki masy mieszam z rozpuszczoną połową czekolady i 3 łyżkami mleka. Składniki masy łatwiej się połączą jeśli będą podgrzane, rozpuszczane np. w kąpieli wodnej.
•Dekoruję smażoną skórką pomarańczową, rodzynkami i suszonymi wiśniami.
Przygotowanie czekoladowej masy kajmakowej, w przypadku skondensowanego słodzonego mleka niegotowanego (niebieskie opakowanie): Puszkę z mlekiem wstawić do garnka, zalać wodą i gotować na małym ogniu przez 2 godziny. Wyjąć, odczekać, aż trochę ostygnie, otworzyć. Wymieszać z ciemną czekoladą deserową w kąpieli wodnej.
Swój mazurek upiekłam trochę niestandardowo, w wąskiej foremce 32 x 8 cm. Proporcje ciasta wystarczą na foremkę większą, klasyczną, około 25 x 21 cm.