Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Odświętne ciasto na niedzielę jest długotrwałe w przygotowaniu, choć wcale nie jest trudne. Warto jednak na niedzielę przygotować coś tak specjalnego!
Tortownica o średnicy 24cm
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 3253
Polecamy tort truflowy doskonały na wszelkiego rodzaju uroczystości. Tort jes...
Odsłon: 186
Śledzie przygotowane w ten sposób są rewelacyjne. Muszą postać w lodówce 2-3...
Odsłon: 66
Prościutki, szybki malinowy sernik na zimno przygotowałam z myślą o majówce i...
Odsłon: 99
Bardzo proste w przygotowaniu śledzie, przy czym są pyszne. Po tygodniu w lod...
Odsłon: 77
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 3253
Polecamy tort truflowy doskonały na wszelkiego rodzaju uroczystości. Tort jes...
Odsłon: 186
Śledzie przygotowane w ten sposób są rewelacyjne. Muszą postać w lodówce 2-3...
Odsłon: 66
Prościutki, szybki malinowy sernik na zimno przygotowałam z myślą o majówce i...
Odsłon: 99
Bardzo proste w przygotowaniu śledzie, przy czym są pyszne. Po tygodniu w lod...
Odsłon: 77
Składniki
Przygotuj ciasto. Mąkę przesiej i dodaj do niej zmielone orzechy. Dodaj zimne masło, a następnie je posiekaj, aż będzie miało wielkość migdałów. Dodaj resztę składników i wyrób całość do uzyskania jednolitej masy. Uformuj z ciasta trzy kule, owiń je folią spożywczą i włóż do lodówki na ok. 1 godzinę. Każda kula będzie jednym spodem. Analogicznie możesz wszystkie składniki podzielić na 3 części i przygotowywać każdą część ciasta osobno.
Okrągłą formę o średnicy 24 cm wyłóż papierem do pieczenia. Wyklej spód jedną kulą ciasta. Ponakłuwaj je równomiernie widelcem. Piecz w temperaturze 200 st. Celsjusza przez ok. 15 minut. Po upieczeniu wyjmij i ostudź, nie zdejmując z papieru do pieczenia. Analogicznie upiecz pozostałe 2 spody.
Przygotuj krem śmietanowy. Schłodzoną śmietankę ubij w dużej misce na sztywno. Partiami dodawaj mascarpone, a następnie cukier. Po ubiciu, schowaj krem o lodówki.
Przygotuj masę karmelową. Na patelnię wsyp cukier. Postaw ją na niewielkim ogniu i stapiaj cukier do momentu uzyskania karmelu. Wlej śmietanę w temperaturze pokojowej i dokładnie wymieszaj. Ostudź. Masło zmiksuj do uzyskania puszystej masy. Dodawaj po łyżce karmelu, stale miksując.
Przygotuj płatki karmelowe. Cukier rozpuść na patelni. Gdy tylko w całości się stopi od razu przelej ją na zimną, szeroką blaszkę lub talerz. Warstwa karmelu powinna być bardzo cienka. Kiedy ostygnie, przykryj go papierem do pieczenia i pokrusz drewnianym tłuczkiem do mięsa.
Złóż odświętne ciasto na niedzielę, po kolei: ciasto orzechowe, masa karmelowa, masa śmietanowa, ciasto orzechowe, masa śmietanowa, ciasto orzechowe i ponownie masa śmietanowa. Wierzch posyp płatkami karmelowymi.