Dla wiecznie zabieganych fajna propozycja na szybkie pączki :) Robię je często na Tłusty Czwartek, ale także bez okazji. Nie ma za wiele pracy przy nich. Wsypać, zagnieść, rozwałkować i pokroić. Kroić można jak się tylko podoba! Można wykazać się przy tym od razu fantazją matematyczną: od rombów po kwadraty, prostokąty, trójkąty, kółka.
Orzeszki serowe (mini pączki serowe)
Składniki
- 3 szklanki mąki pszennej
- kostkę białego półtłustego sera 250 g
- 1 jajo
- 1/4 szklanki cukru
- cukier wanilinowy 16 g
- szczypta soli
- mały jogurt naturalny lub maślanka
- łyżeczka sody
- olej do smażenia
- Cukier puder
Składniki
- 3 szklanki mąki pszennej
- kostkę białego półtłustego sera 250 g
- 1 jajo
- 1/4 szklanki cukru
- cukier wanilinowy 16 g
- szczypta soli
- mały jogurt naturalny lub maślanka
- łyżeczka sody
- olej do smażenia
- Cukier puder

Etapy przygotowania
Wszystkie składniki zagniotłam. Rozwałkowałam ciasto na grubość ok 3-4 mm i wykrawałam kółka ok 3 cm średnicy.
Całe przygotowanie przed smażeniem jest szybkie. Potem podczas smażenia jest w sumie jeszcze szybciej. Początkowo racuszki puchną, następnie zaczynają się rumienić i trzeba pilnować, żeby nie przypaliły się. Smażyłam na złoty lekko wpadający w brąz kolor. Oleju potrzeba tyle, by początkowo racuszki zanurzyły się do 3/4 wysokości.
Po usmażeniu oprószyłam cukrem pudrem.
Przepis w Waszym wykonaniu (3)


Komentarze do przepisu (3)
Ostatnio komentowane przepisy

Polecam.
- Wielkanoc
- Impreza
- Do pracy
- Polska
- Dla dzieci
- Owoce
- Jajka
- Ser
- Orzechy
- Migdały
- Włoskie
- Ciasta
- Dla zdrowia
Odsłon: 138
Ostatnio komentowane przepisy

Polecam.
- Wielkanoc
- Impreza
- Do pracy
- Polska
- Dla dzieci
- Owoce
- Jajka
- Ser
- Orzechy
- Migdały
- Włoskie
- Ciasta
- Dla zdrowia
Odsłon: 138



Składniki
- 3 szklanki mąki pszennej
- kostkę białego półtłustego sera 250 g
- 1 jajo
- 1/4 szklanki cukru
- cukier wanilinowy 16 g
- szczypta soli
- mały jogurt naturalny lub maślanka
- łyżeczka sody
- olej do smażenia
- Cukier puder
Wszystkie składniki zagniotłam. Rozwałkowałam ciasto na grubość ok 3-4 mm i wykrawałam kółka ok 3 cm średnicy.
Całe przygotowanie przed smażeniem jest szybkie. Potem podczas smażenia jest w sumie jeszcze szybciej. Początkowo racuszki puchną, następnie zaczynają się rumienić i trzeba pilnować, żeby nie przypaliły się. Smażyłam na złoty lekko wpadający w brąz kolor. Oleju potrzeba tyle, by początkowo racuszki zanurzyły się do 3/4 wysokości.
Po usmażeniu oprószyłam cukrem pudrem.
Az sie oblizalam jak zobaczylam te malenstwa!
Pyszne maluszki :))))
Smakowite pączusie! Zapisuję do książki. Mamy karnawał więc trzeba je zrobić. :)