Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Proste ciasto makowe na kruchym spodzie z kruszonką na wierzchu. Łatwe do upi...
Odsłon: 374
Sernik z rodzynkami. W sam raz na Święta. Przepis na dużą blaszkę. Wszystk...
Odsłon: 389
Na stole świątecznym nie może jej zabraknąć.
Odsłon: 1467
Nie ma to jak domowe ciasta zgodzicie się ze mną? ja osobiście uwielbiam piec...
Odsłon: 5693
Proste ciasto makowe na kruchym spodzie z kruszonką na wierzchu. Łatwe do upi...
Odsłon: 374
Sernik z rodzynkami. W sam raz na Święta. Przepis na dużą blaszkę. Wszystk...
Odsłon: 389
Na stole świątecznym nie może jej zabraknąć.
Odsłon: 1467
Nie ma to jak domowe ciasta zgodzicie się ze mną? ja osobiście uwielbiam piec...
Odsłon: 5693
Składniki
Drożdże rozpuścić z 1/2 szklanki letniego mleka i łyżką cukru, zasypać 10dag mąki. Przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na 10-15 minut, by rozczyn urósł. Masło lub margarynę stopić. W misce utrzeć jajka z cukrem, dodać przesianą mąkę, resztę mleka, szczyptę soli oraz rozczyn. Wyrobić ciasto. Następnie po trochu wlewać margarynę, jeszcze chwilę wyrabiać do momentu wchłonęcia tłuszczu. Miskę z wyrobionym gładkim ciastem włożyć do pojemnika z zimną wodą. Odczekać 1/2 godziny aż wyrośnie. Gdy ciasto podwoi swoją obiętość, rozwałkować je na grubość 2cm. Wycinać kółka. Układać na nich nadzienie, przykrywać pustymi kółkami i starannie zlepiać. Pączki układać na deseczce oprószonej mąką, przykryć ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Tłuszcz rozgrzać w szerokim rondelku, wkładać pączki i smażyć pod przykryciem, a po odwróceniu - bez przykrycia. Podczas smażenia pączki powinny swobodnie pływać. Usmażone pączki ostrożnie wyjmować łyżką cedzakową, wykładać na bibułę do odsączenia tłuszczu. Po ostudzeniu posypać cukrem pudrem.