Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 3794
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 41851
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 451
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 256
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 394
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 3794
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 41851
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 451
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 256
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 394
Składniki
Drożdże rozpuścić z 1/2 szklanki letniego mleka i łyżką cukru, zasypać 10dag mąki. Przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na 10-15 minut, by rozczyn urósł. Masło lub margarynę stopić. W misce utrzeć jajka z cukrem, dodać przesianą mąkę, resztę mleka, szczyptę soli oraz rozczyn. Wyrobić ciasto. Następnie po trochu wlewać margarynę, jeszcze chwilę wyrabiać do momentu wchłonęcia tłuszczu. Miskę z wyrobionym gładkim ciastem włożyć do pojemnika z zimną wodą. Odczekać 1/2 godziny aż wyrośnie. Gdy ciasto podwoi swoją obiętość, rozwałkować je na grubość 2cm. Wycinać kółka. Układać na nich nadzienie, przykrywać pustymi kółkami i starannie zlepiać. Pączki układać na deseczce oprószonej mąką, przykryć ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Tłuszcz rozgrzać w szerokim rondelku, wkładać pączki i smażyć pod przykryciem, a po odwróceniu - bez przykrycia. Podczas smażenia pączki powinny swobodnie pływać. Usmażone pączki ostrożnie wyjmować łyżką cedzakową, wykładać na bibułę do odsączenia tłuszczu. Po ostudzeniu posypać cukrem pudrem.