Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto Biała Góra to wielowarstwowy deser z lekkiego biszkoptu, chrupiącej be...
Odsłon: 102631
To odżywcza, bardzo smaczna zupa. Z powodzeniem może zastąpić dwudaniowy obia...
Odsłon: 1996
Krokiety z mięsem z rosołu, idealne połączenie smaku i filozofii nie marnowan...
Odsłon: 5858
Tradycyjne kotlety schabowe w nieco innym wydaniu. Jest to danie łatwe w przy...
Odsłon: 5849
Ciasto Biała Góra to wielowarstwowy deser z lekkiego biszkoptu, chrupiącej be...
Odsłon: 102631
To odżywcza, bardzo smaczna zupa. Z powodzeniem może zastąpić dwudaniowy obia...
Odsłon: 1996
Krokiety z mięsem z rosołu, idealne połączenie smaku i filozofii nie marnowan...
Odsłon: 5858
Tradycyjne kotlety schabowe w nieco innym wydaniu. Jest to danie łatwe w przy...
Odsłon: 5849
Składniki
Drożdże rozpuścić z 1/2 szklanki letniego mleka i łyżką cukru, zasypać 10dag mąki. Przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na 10-15 minut, by rozczyn urósł. Masło lub margarynę stopić. W misce utrzeć jajka z cukrem, dodać przesianą mąkę, resztę mleka, szczyptę soli oraz rozczyn. Wyrobić ciasto. Następnie po trochu wlewać margarynę, jeszcze chwilę wyrabiać do momentu wchłonęcia tłuszczu. Miskę z wyrobionym gładkim ciastem włożyć do pojemnika z zimną wodą. Odczekać 1/2 godziny aż wyrośnie. Gdy ciasto podwoi swoją obiętość, rozwałkować je na grubość 2cm. Wycinać kółka. Układać na nich nadzienie, przykrywać pustymi kółkami i starannie zlepiać. Pączki układać na deseczce oprószonej mąką, przykryć ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Tłuszcz rozgrzać w szerokim rondelku, wkładać pączki i smażyć pod przykryciem, a po odwróceniu - bez przykrycia. Podczas smażenia pączki powinny swobodnie pływać. Usmażone pączki ostrożnie wyjmować łyżką cedzakową, wykładać na bibułę do odsączenia tłuszczu. Po ostudzeniu posypać cukrem pudrem.