Do góry

Desery Przepis na:

PĄCZKI

PĄCZKI

Autor:

Przepisów i artykułów: 4 Ocena: 8

Dodano:

Odsłon: 867

Cudownie puszyste, po brzegi wypełnione powidłami...

Składniki

  • 1 kg mąki pszennej
  • 50 g świeżych drożdży
  • 150 g cukru
  • 6 żółtek
  • 500 ml mleka
  • 100 g roztopionego masła
  • kilka kropel olejku waniliowego
  • 1 łyżka octu
  • pół łyżeczki soli
  • olej do smażenia
  • powidła śliwkowe
  • skórka pomarańczy
  • cukier puder/lukier
5-6 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
PĄCZKI

Przygotowanie

  1. Mąkę pszenną przesiać, wymieszać z rozczynem drożdży.
    Dodać pozostałe składniki i wyrobić, pod koniec dodając rozpuszczony tłuszcz. Wyrabiać kilka minut, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne.
    Wyrobione ciasto uformować w kulę, włożyć do oprószonej mąką miski, przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.
    Po tym czasie wyrośnięte ciasto wyjąć na oprószony mąką blat, krótko wyrobić. Formować ręcznie - odrywać kawałki ciasta.

  2. Pączki nadziać powidłami.
    Pączki przykryć i pozostawić w cieple do podwojenia objętości (około 20 minut)
    Smażyć w głębokim tłuszczu, w temperaturze 175ºC, z obu stron, na złoty kolor. Wyjąć, osączyć na papierowym ręczniczku, posypać cukrem pudrem lub udekorować lukrem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Nevermore 08 lutego 2018 Jak one mają tyle nadzienia, to ja nie mam więcej pytań ;)
Pychotka :D
Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Maudie 08 lutego 2018 Ależ to zdjęcie zachęca!!!!Pączki uwielbiam a Twoje wyglądają nieziemsko:) Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń