Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Cudownie puszyste, po brzegi wypełnione powidłami...
Pyszne, proste w przygotowaniu rogaliki z kemem czekoladowym Nutella. Rogalik...
Odsłon: 748
Przepis dnia
Pyszniutkie skrzydełka warte wypróbowania na święta lub niedzielny obiad. Pro...
Odsłon: 569
Polecam. My bardzo lubimy.
Odsłon: 185
Dorsz pieczony to szybki i prosty przepis na rybne danie, które sprawdzi się...
Odsłon: 2819
Pyszne, proste w przygotowaniu rogaliki z kemem czekoladowym Nutella. Rogalik...
Odsłon: 748
Przepis dnia
Pyszniutkie skrzydełka warte wypróbowania na święta lub niedzielny obiad. Pro...
Odsłon: 569
Polecam. My bardzo lubimy.
Odsłon: 185
Dorsz pieczony to szybki i prosty przepis na rybne danie, które sprawdzi się...
Odsłon: 2819
Składniki
Mąkę pszenną przesiać, wymieszać z rozczynem drożdży. Dodać pozostałe składniki i wyrobić, pod koniec dodając rozpuszczony tłuszcz. Wyrabiać kilka minut, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Wyrobione ciasto uformować w kulę, włożyć do oprószonej mąką miski, przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. Po tym czasie wyrośnięte ciasto wyjąć na oprószony mąką blat, krótko wyrobić. Formować ręcznie - odrywać kawałki ciasta.
Pączki nadziać powidłami. Pączki przykryć i pozostawić w cieple do podwojenia objętości (około 20 minut) Smażyć w głębokim tłuszczu, w temperaturze 175ºC, z obu stron, na złoty kolor. Wyjąć, osączyć na papierowym ręczniczku, posypać cukrem pudrem lub udekorować lukrem.