Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ziemniaki chantilly to nic innego jak gładkie puree z dodatkiem bitej śmietan...
Odsłon: 261
Ziemniaki chantilly to nic innego jak gładkie puree z dodatkiem bitej śmietan...
Odsłon: 261
Składniki
Z drożdży, 1 łyżki cukru, 3 łyżek mąki i mleka zrobić rozczyn i odstawić w ciepłe miejsce aż zacznie rosnąć.
Żółtka i pozostałą częścią cukru utrzeć, dodać szczyptę soli.
Tłuszcz rozpuścić i ostudzić.
Do pozostałej mąki wlać rozczyn, roztopiony tłuszcz, utarte żółtka, wyrobić ciasto i pozostawić w ciepłym miejscu.
Gdy podwoi się objętość ciasta rozwałkować je na grubość 1 cm i kieliszkiem wykrawać krążki. Na każdym rozłożyć łyżeczkę marmolady, przykryć drugim krążkiem i starannie zlepić brzegi. Pozostawić do wyrośnięcia przez 15 min.
Rozgrzać olej w garnku. Smażyć na złoty kolor z obu stron.
Wyłożyć na ręcznik papierowy i ostudzić.
Na ostudzone pączki nałożyć lukier i ozdobić skórką pomarańczową.