Desery Przepis na:
Przepisów i artykułów: 45 Ocena: 731
Dodano: 31.01.2011
Odsłon: 22233
3-4 os. | 30 min | średnie | przystępne |
Do mąki dodajemy miękkie masło, 1 całe jajo i 2 żółtka.Drożdże mieszamy z serkiem.Ja użyłam bielucha ale może to byc każdy ser homogenizowany jak również gęsty jogurt,śmietana a nawet mleko.Dodajemy do mąki i wszystko razem zagniatamy.Teraz dodajemy spirytus(on jest po to żeby tłuszcz do smażenia nie wpijał się do pączków).Ja natomiast nie dodałam spirytusu tylko wodę różaną 0.25gr pierwszy raz z niej skorzystałam i nadała miły zapach ciastu.
Teraz zagniecione ciasto rozwałkujemy.Rozgrzewamy tłuszcz do smażenia.Z ciasta wykrawamy szklanką koła a w nich kieliszkiem środki.Smażymy aż zrobią się złote a nawet lekko brązowe odwracamy i smażymy z każdej strony.Usmażone wykładamy na bibułkę a jak obcieknie tłuszcz otaczamy w cukrze pudrze.Cukru można dodac trochę do samego ciasta-jak ktoś lubi bardzo słodko.
Na skróty
Komentarze do przepisu (9)

poziomeczka17 08 lutego 2011Zgłoś do usunięcia
pyszne!1 Kto głosował? | Odpowiedz

bozenas 02 lutego 2011Zgłoś do usunięcia
Zielona kuleczko:)coś (..) bo wychodzą puszyste:)1 Kto głosował? | Odpowiedz

jolakamil140981 02 lutego 2011Zgłoś do usunięcia
Na ile oponków jest ta porcja mniej więcej????0 Kto głosował? | Odpowiedz

ksieznika13 01 lutego 2011Zgłoś do usunięcia
pycha !!1 Kto głosował? | Odpowiedz

ZielonaKuleczka 01 lutego 2011Zgłoś do usunięcia
Ja je dzisiaj zrobiłam i szału nie ma. Ciasto bardzo twarde wychodzi. po usmazeniu nie są puszyste.0 Kto głosował? | Odpowiedz

palooka 31 stycznia 2011Zgłoś do usunięcia
Przepis do ulubionych. Podoba mi się Twoje zdjęcie oponek:).1 Kto głosował? | Odpowiedz

aganieszka85 31 stycznia 2011Zgłoś do usunięcia
Wyglądają apetycznie dzis zrobie je do kawki:)1 Kto głosował? | Odpowiedz

Gabriela1611 31 stycznia 2011Zgłoś do usunięcia
My w domu nazywamy je Obwarzankami i to jest smak mojego dzieciństwa. Pyszne!1 Kto głosował? | Odpowiedz

Gabriela1611 31 stycznia 2011Zgłoś do usunięcia
My w domu nazywaliśmy je Obwarzankami. Pyszne. To smak mojego dzieciństwa.1 Kto głosował? | Odpowiedz