Smaker
Dodaj przepis
  • Przepisy
    • Posiłek
      • Śniadania
      • Zupy
      • Dania główne
      • Pieczywo
      • Desery
      • Napoje
      • Przekąski
      • Sałatki
      • Przetwory
      • Dodatki
      • Wędliny
      • Ciasta
    • Okazje
      • Wielkanoc
      • Boże Narodzenie
      • Impreza
      • Grill
      • Tłusty czwartek
      • Walentynki
      • Halloween
      • Komunia
      • Do pracy
    • Kuchnie świata
      • Amerykańska
      • Azjatycka
      • Czeska
      • Polska
      • Włoska
      • Meksykańska
      • Indyjska
      • Francuska
      • Chińska
      • Grecka
      • Bałkańska
      • Tajska
      • Węgierska
      • Śródziemnomorska
      • Ukraińska
      • Żydowska
    • Składniki
      • Kasze i ryż
      • Makaron
      • Warzywa
      • Owoce
      • Nabiał
      • Mięso
      • Ryby
      • Owoce morza
      • Grzyby
      • Orzechy
      • Przyprawy
    • Dieta
      • Bez glutenu
      • Bez laktozy
      • Bez cukru
      • Dla dzieci
      • Dietetyczne
      • Wegetariańskie
      • Wegańskie
      • Dla zdrowia
      • Keto
  • Wideoprzepisy
  • Książki kucharskie
  • Artykuły
    • Informacje
    • Konkursy
    • Książki
    • Wydarzenia
    • Ewa gotuje
    • Quizy
    • Redakcja
    • Inspiracje
    • E-booki
  • Smaker.pl
  • Przepisy
  • Ciasta
  • Pączki parzone
  • Ciasta
  • Przepis na

Pączki parzone

16.02.2023 Odsłon: 1545
5.0 (3 oceny)
Czas przygotowania
do 60 min
60 min
Liczba porcji
3-4 osoby
3-4 os.
smaker
smaker

Pączki z ciasta parzonego są doskonałą alternatywą dla tradycyjnych wypieków przygotowywanych z okazji Tłustego Czwartku. Jeśli nadziejesz je kremem budyniowym, to otrzymasz bardzo smaczny i elegancki deser. Wypróbuj nasz sprawdzony przepis!

REKLAMA
Smaker
REKLAMA
Smaker

Etapy przygotowania

Przepis w Waszym wykonaniu (1)

Dodaj przepisy i zarabiaj
REKLAMA
Smaker
REKLAMA
Smaker

Kochasz gotować?

Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

smaker
smaker
Ciasta

Pishinger

Ciasta Pishinger

Pishinger to deser wywodzący się z Wiednia, stoicy Austrii, który przybył do...

  • Polska
  • Papryka
  • Przyprawy
  • Ciasta

Odsłon: 820

do 30 min 30 min
5
nalyt4aq
nalyt4aq
Dania główne

pizzerinki

Dania główne pizzerinki

szybki przepis na pizzę:) z tych propozycji wyjdzie około 12 małych porcji

  • Nabiał
  • Mleko
  • Pizze

Odsłon: 199

do 30 min 30 min
2
smaker
smaker
Ciasta

Tort mango

Ciasta Tort mango

Tort mango to lekki, tropikalny deser, w którym puszysty biszkopt spotyka się...

  • Polska
  • Owoce
  • Nabiał
  • Jajka
  • Ciasta
  • Torty

Odsłon: 849

do 60 min 60 min
4
Kolekcja Dobrej Kuchni wg Agaty Sz.
Kolekcja Dobrej Kuchni wg Agaty Sz.
Dania główne

zapiekanka makaronowa

Dania główne zapiekanka makaronowa

Gorąca i pachnąca zapiekanka makaronowa z dodatkiem brokułów i migdałów smaku...

  • Do pracy
  • Włoska
  • Śródziemnomorska
  • Wegetariańskie
  • Makaron
  • Penne
  • Warzywa
  • Nabiał
  • Ser
  • Przyprawy
  • Makarony
  • Zapiekanki
  • Makaronowe

Odsłon: 611

do 60 min 60 min
4
bryssska
bryssska
Sałatki

Śledź po japońsku

Sałatki Śledź po japońsku

Śledzie po japońsku to jedna z potraw wigilijnych mojego stołu, ale robię ja...

  • Wielkanoc
  • Boże Narodzenie
  • Azjatycka
  • Warzywa
  • Nabiał
  • Jajka

Odsłon: 16955

do 30 min 30 min
51
marianna1289
marianna1289
Ciasta

Jesienne bułeczki

Ciasta Jesienne bułeczki

Delikatne drożdżowe bułeczki ze śliwkami, orzechami oraz żurawiną ,posmakują...

  • Tłusty czwartek
  • Do pracy
  • Nabiał
  • Jajka
  • Mleko
  • Orzechy
  • Bułki

Odsłon: 865

do 30 min 30 min
3
REKLAMA
Smaker

Ostatnio komentowane przepisy

smaker
smaker
Ciasta

Pishinger

Ciasta Pishinger

Pishinger to deser wywodzący się z Wiednia, stoicy Austrii, który przybył do...

  • Polska
  • Papryka
  • Przyprawy
  • Ciasta

Odsłon: 820

do 30 min 30 min
5
nalyt4aq
nalyt4aq
Dania główne

pizzerinki

Dania główne pizzerinki

szybki przepis na pizzę:) z tych propozycji wyjdzie około 12 małych porcji

  • Nabiał
  • Mleko
  • Pizze

Odsłon: 199

do 30 min 30 min
2
smaker
smaker
Ciasta

Tort mango

Ciasta Tort mango

Tort mango to lekki, tropikalny deser, w którym puszysty biszkopt spotyka się...

  • Polska
  • Owoce
  • Nabiał
  • Jajka
  • Ciasta
  • Torty

Odsłon: 849

do 60 min 60 min
4
Kolekcja Dobrej Kuchni wg Agaty Sz.
Kolekcja Dobrej Kuchni wg Agaty Sz.
Dania główne

zapiekanka makaronowa

Dania główne zapiekanka makaronowa

Gorąca i pachnąca zapiekanka makaronowa z dodatkiem brokułów i migdałów smaku...

  • Do pracy
  • Włoska
  • Śródziemnomorska
  • Wegetariańskie
  • Makaron
  • Penne
  • Warzywa
  • Nabiał
  • Ser
  • Przyprawy
  • Makarony
  • Zapiekanki
  • Makaronowe

Odsłon: 611

do 60 min 60 min
4
bryssska
bryssska
Sałatki

Śledź po japońsku

Sałatki Śledź po japońsku

Śledzie po japońsku to jedna z potraw wigilijnych mojego stołu, ale robię ja...

  • Wielkanoc
  • Boże Narodzenie
  • Azjatycka
  • Warzywa
  • Nabiał
  • Jajka

Odsłon: 16955

do 30 min 30 min
51
marianna1289
marianna1289
Ciasta

Jesienne bułeczki

Ciasta Jesienne bułeczki

Delikatne drożdżowe bułeczki ze śliwkami, orzechami oraz żurawiną ,posmakują...

  • Tłusty czwartek
  • Do pracy
  • Nabiał
  • Jajka
  • Mleko
  • Orzechy
  • Bułki

Odsłon: 865

do 30 min 30 min
3
Smaker
REKLAMA
Smaker
Ciasta
Smaker
Pączki parzone
Autor:
smaker
do 60 min
3-4 osoby

Składniki

Na pączki:
  • 250 ml wody
  • 160 g mąki tortowej
  • 50 g masła
  • 3 jajka
  • olej do smażenia
Na krem budyniowy:
  • 500 ml mleka
  • 200 g masła
  • 2 budynie waniliowe bez dodatku cukru
  • 3 łyżki cukru
Sposób przygotowania:
1

Do garnka z grubym dnem wlej wodę i dodaj masło, a następnie doprowadź do wrzenia. Wówczas zdejmij garnek z palnika, zmniejsz jego moc, a do gorącej wody z masłem dodaj mąkę i porządnie mieszaj rózgą do uzyskania gładkiej masy. Wówczas garnek ponownie postaw na palniku (ustawionym na niewielką moc grzania) i ciągle mieszając, podgrzewaj masę przez około minutę. Po upływie tego czasu ciasto nie powinno się już przyklejać do ścianek garnka — wówczas odstaw je do przestudzenia.

2

Do przestudzonego ciasta dodawaj pojedynczo jajka i ucieraj przy pomocy miksera. Koniecznie ustaw jak najniższe obroty.

3

Papier do pieczenia potnij na kwadraty (ok. 10x10 cm) i posmaruj delikatnie olejem. Na każdy z nich wyciśnij okrąg z ciasta. Najlepiej jest użyć rękawa cukierniczego zakończonego tylką z dużym otworem.

4

W garnku podgrzej olej do smażenia parzonych pączków. Olej musi być dobrze rozgrzany, najlepiej więc jest go rozgrzewać przez około 10 minut na średniej mocy palnika. Do rozgrzanego oleju wkładaj gniazdka papierem do góry. Papier od razu zdejmuj. Pączki smaż maksymalnie 4 minuty z każdej strony, a następnie pięknie zarumieniony wypiek wyciągaj z tłuszczu i odkładaj na pergamin, żeby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.

5

Przygotuj krem budyniowy. Mleko umieść w rondelku, odlej nieco do rozpuszczenia budyniu. Mleko podgrzewaj na średniej mocy palnika, a gdy zacznie się gotować, dodaj rozpuszczone w mleku budynie oraz cukier. Zamieszaj energicznie aż do uzyskania gładkiej i gęstej masy. Zdejmij z palnika i porządnie ostudź.

6

Miękkie masło zmiksuj na biały puch, a następnie dodawaj po łyżce budyniu i mieszaj do uzyskania jednolitego kremu. Zimne gniazdka przetnij i nadziej kremem budyniowym.

  • Dania główne
  • Śniadania
  • Napoje
  • Dodatki
  • Pieczywo
  • Przekąski
  • Zupy
  • Sałatki
  • Wędliny
  • Śniadania
  • Jajecznica
  • Omlet na słodko
  • Racuchy
  • Pasta kanapkowa
  • Naleśniki
  • Omlet z jabłkiem
  • Placki z serka
  • Pasta kanapkowa z mięsa z rosołu
  • Placki z bananami
  • Prażnica
  • Obiady
  • Pierś z kaczki
  • Pulpety
  • Makaron z kurczakiem
  • Placki ziemniaczane
  • Kotlety siekane
  • Dorsz
  • Zapiekanka makaronowa
  • Zrazy ze schabu
  • Zupy
  • Zupy ogonowa
  • Zupa z dyni
  • Zupa krupnik
  • Barszcz ukraiński
  • Barszcz biały
  • Zupa ziemniaczana
  • Zupa serowa
  • Zupa gulaszowa
  • Zupa ogórkowa
  • Zupa pomidorowa
  • Zupa cebulowa
  • Sałatki
  • Surówka do obiadu
  • Surówka z sałaty lodowej
  • Sałatka z łososiem
  • Sałatka z kurczakiem
  • Salatka jarzynowa
  • Sałatka z rukolą
  • Sałatka na Wielkanoc
  • Sałatka z mortadeli
  • Sałatka z granatem
  • Surówka z białej kapusty
  • Ciasta
  • Sernik z budyniem
  • Ciasto drożdżowe
  • Szarlotka
  • Babka na oleju
  • Ciasto Rafaello
  • Makowiec
  • Ciasto bez pieczenia
  • Ciasto cytrynowe
  • Miodownik
  • Skubaniec
  • Kasze i ryż
  • Gołąbki
  • Krupnik
  • Kotlety z kaszy gryczanej
  • Risotto z grzybami
  • Risotto z brokułami
  • Risotto ze szparagami
  • Kurczak pieczony z warzywami
  • Kotleciki ryżowe
  • Polenta
  • Wielkanoc
  • Jajka faszerowane
  • Obiad wielkanocny
  • Pasztet drobiowy
  • Ciasteczka wielkanocne
  • Babka wielkanocna
  • Babka cytrynowa
  • Babka piaskowa
  • Sos tatarski
  • Sałatka wielkanocna
  • Boże Narodzenie
  • Barszcz czerwony z uszkami
  • Zupa rybna
  • Zupa grzybowa
  • Kapusta z grochem
  • Karp smażony
  • Pierogi z kapustą i grzybami
  • Kompot z suszu
  • Kutia
  • Keks
  • Karnawał
  • Pączki
  • Faworki
  • Oponki serowe
  • Szarlotka na cieście francuskim
  • Koreczki
  • Koreańskie pączki
  • Nowalijki
  • Botwinka
  • Pasta z jajek ze szczypiorkiem
  • Makaron ze szparagami
  • Pasta rzodkiewkowa
  • Sernik z brzoskwiniami
  • Sernik wiedeński
  • Ciasta i desery
  • Tarta z owocami
  • Mazurek kajmakowy
  • Babka majonezowa
  • Sernik z brzoskwiniami
  • Sernik wiedeński
  • Przetwory
  • Kiszona kapusta
  • Ocet jabłkowy
  • Ogórki kiszone
  • Marynowana kapusta po ukraińsku
  • Kiszone buraki
  • Kapusta czerwona do słoików
  • Dżem bananowy
  • Ogórki po koreańsku
  • Słonina do słoików
  • Gulasze
  • Leczo
  • Placek po węgiersku
  • Strogonow
  • Gulasz wołowy
  • Chili con carne
  • Makaron
  • Makaron z kurczakiem i brokułami
  • Zapiekanka makaronowa w sosie serowym
  • Nadziewane muszle makaronowe
  • Zapiekanka makaronowa z mięsem wołowym
  • Makaron Gigi Hadid
  • Makaron z boczkiem i szpinakiem
  • Makaron cannelloni z mięsem
  • Zapiekanki
  • Zapiekanka makaronowa
  • Zapiekanka z kurczakiem
  • Zapiekanka ziemniaczana
  • Zapiekanka warzywna
  • Zapiekanka z mięsa z rosołu
  • Lasagne z mięsem
  • Różne przepisy
  • Kotlety jajeczne
  • Tarta z burakami i fetą
  • Rolada z kurczaka
  • Przekąska z ciasta francuskiego
  • Quesadilla z kurczakiem

Smaker.pl to serwis kulinarny dla ludzi ze smakiem. Lubisz gotowanie, sałatki i tworzysz własne przepisy kulinarne? A może szukasz dobrych i sprawdzonych przepisów na każdą okazję? Dbasz o to, aby twoja dieta była urozmaicona? W serwisie znajdziesz smaczne przepisy kulinarne: ciasta na pizzę, sałatkę grecką oraz przepisy na ciasta i desery.

  • Napisz do nas
  • Mapa serwisu
  • Newsroom
  • Reklama
  • Regulamin
  • FAQ
  • Akt o usługach cyfrowych

Korzystanie z portalu oznacza akceptację Regulaminu. Ustawienia preferencji. Polityka Cookies. Prywatność. Copyright 1999 -2025 INTERIA.PL. Wszystkie prawa zastrzeżone.

  • Posiłek
    • Śniadania
    • Zupy
    • Dania główne
    • Pieczywo
    • Desery
    • Napoje
    • Przekąski
    • Sałatki
    • Przetwory
    • Dodatki
    • Wędliny
    • Ciasta
  • Okazje
    • Wielkanoc
    • Boże Narodzenie
    • Impreza
    • Grill
    • Tłusty czwartek
    • Walentynki
    • Halloween
    • Komunia
    • Do pracy
  • Kuchnie świata
    • Amerykańska
    • Azjatycka
    • Czeska
    • Polska
    • Włoska
    • Meksykańska
    • Indyjska
    • Francuska
    • Chińska
    • Grecka
    • Bałkańska
    • Tajska
    • Węgierska
    • Śródziemnomorska
    • Ukraińska
    • Żydowska
  • Składniki
    • Kasze i ryż
    • Makaron
    • Warzywa
    • Owoce
    • Nabiał
    • Mięso
    • Ryby
    • Owoce morza
    • Grzyby
    • Orzechy
    • Przyprawy
  • Dieta
    • Bez glutenu
    • Bez laktozy
    • Bez cukru
    • Dla dzieci
    • Dietetyczne
    • Wegetariańskie
    • Wegańskie
    • Dla zdrowia
    • Keto
  • Informacje
  • Konkursy
  • Książki
  • Wydarzenia
  • Ewa gotuje
  • Quizy
  • Redakcja
  • Inspiracje
  • E-booki