Desery Przepis na:
5-6 os. | 15 min | średnie | przystępne |
Mleko podgrzewać z masłem, wanilia i 4 łyżkami cukru aż masło się roztopi, przestudzić. Make wymieszać z szczypta soli i suchymi drożdżami . Jajka ubić lekko z 2 łyżkami cukru. Do maki wlać jajka i mleko z masłem. Ciasto wyrobić. Jeśli się za bardzo klei to podsypać maka. Odłożyć na 45-60 minut aż podrośnie. Jabłka opłukać, obrać i pokroić w kostkę (5mm). Na posypanym maka blacie rozwalkowac ciasto na grubość ok 0,5-1cm. Na cieście rozłożyć pokrojone jabłko i docisnąć rekami do ciasta. Zwinąć w rulon i pokroić na 2cm krążki. Olej rozgrzać na ok 175° i smażyć paczki z 2 stron na złoto. Odłożyć na papier żeby odciekły z oleju. Na koniec rozpuścić 2 lyzki masła. Za pomocą pędzelka delikatnie posmarować pączki i obtoczyć w cukrze.
Na skróty
Komentarze do przepisu (14)

Konto usunięte 17 lutego 2012Zgłoś do usunięcia
Coś nowego i zdecydowanie coś innego jak na " tłusty czwartek ". Więc dlaczego nie ? Przepis powędrował do wypróbowania . Pozdrawiam.1 Kto głosował? | Odpowiedz

embepe13 15 marca 2011Zgłoś do usunięcia
Trochę racuchowate, ale dobre. Zrobiłam wg przepisu, ale nastepnym razem dodam więcej jabłek, bo moi synowie stwierdzili, że mało.1 Kto głosował? | Odpowiedz

alisja 06 marca 2011Zgłoś do usunięcia
Pyszne były, tylko bardziej jak takie śliczne roladki.nie wiem czym zawiniłam ze właśnie takie wyszły może tym że nie zaczekałam po pokrojeniu żeby trochę podrosły?ale tez były bardzo dobre.Przepis bardzo fajny i jakoś tak szybko mi to poszło a nie jak czasami pół dnia.Tak sobie myślę że może wypróbowac np. z jagodami,tylko nie wiem czy nie za bardzo puszczą sok?2 Kto głosował? | Odpowiedz

agolinka2010 03 marca 2011Zgłoś do usunięcia
o nie! ja nie przepuszczę takiej okazji... siadam i zajadam...:) choć i dla oka to niesamowita uczta:)2 Kto głosował? | Odpowiedz

shira211 01 marca 2011Zgłoś do usunięcia
Ja dodaje taki dr. Oetkera nazywa się Finesse Bourbon-Vanille i jest tego 5g jeśli nie jesteś pewna to wrzuć porostu środek z 1 laski wanilii:)) pozdrawiam2 Kto głosował? | Odpowiedz

alisja 01 marca 2011Zgłoś do usunięcia
Jak dużo tego olejku dodac? boje się że przesadzę:)2 Kto głosował? | Odpowiedz

irma 27 lutego 2011Zgłoś do usunięcia
Wczoraj zrobiłam na próbę przed Tłustym Czwartkiem i wyrosły mi przepiękne , duże pączki. Wspaniałe i z czystym sumieniem polecam każdemu. Dodam, że mąki faktycznie trzeba użyć więcej /ok.60-70dkg./, a jajka zmiksowałam z cukrem na puszystą pianę. Na koniec posypałam cukrem pudrem. Pycha!2 Kto głosował? | Odpowiedz

konia 25 lutego 2011Zgłoś do usunięcia
Swietne.2 Kto głosował? | Odpowiedz

jagoda114 25 lutego 2011Zgłoś do usunięcia
Chyba wypróbuję, bo takich nie jadłam, a wyglądają apetycznie.2 Kto głosował? | Odpowiedz

madziak 25 lutego 2011Zgłoś do usunięcia
O dla mnie to też nowość - ale jak najbardziej na +. Uwielbiam jabłka pod każdą postacią a w połączeniu z pączkami...... poezja :)2 Kto głosował? | Odpowiedz