Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Panna Cotta z musem malinowym"
Prosty przepis na dużą ilość pierogów, które można zamrozić i przygotować póź...
Odsłon: 468
Tak pysznego dania jeszcze nie jedliście a wystarczy dodać jeden składnik. So...
Odsłon: 201
Mniej czasochłonna i lżejsza wersja kotlecików.
Odsłon: 119
Prosta do przygotowania, pyszna surówka z czerwonej kapusty z dodatkiem kukur...
Odsłon: 171
Prosty przepis na dużą ilość pierogów, które można zamrozić i przygotować póź...
Odsłon: 468
Tak pysznego dania jeszcze nie jedliście a wystarczy dodać jeden składnik. So...
Odsłon: 201
Mniej czasochłonna i lżejsza wersja kotlecików.
Odsłon: 119
Prosta do przygotowania, pyszna surówka z czerwonej kapusty z dodatkiem kukur...
Odsłon: 171
Składniki
Żelatynę namocz w zimnej wodzie, odstaw na 10 minut, aby spęczniała. Śmietanę mocno podgrzej z połową cukru oraz rdzeniem wanilii. W ciepłej śmietanie rozpuść żelatynę.
Następnie rozlej ją do 4 foremek (o poj. 150 ml każda) Deser wstaw do lodówki na kilka godzin (a jeszcze lepiej na noc).
Maliny przebierz, opłucz, dobrze osącz na sitku. Potem owoce wymieszaj z resztą cukru. Zmiksuj na gładko. Mus przetrzyj przez sitko. Przypraw sokiem z cytryny. Polej nim gotowy deser. Udekoruj, np. miętą.
Łatwe wyjmowanie z foremki
Tuż przed podaniem zanurz foremki ze stężałym deserem na kilka chwil w ciepłej wodzie. Uważaj, aby woda nie nalała się do środka.
Potem na foremce połóż talerzyk, na którym podasz deser. Całość odwróć. Postaw na blacie. Zdejmij foremkę z deseru.
Superrady
Jeśli chcesz zmienić smak deseru, dodaj do śmietany trochę likieru kawowego, gorzką czekoladę albo przygotuj panna cottę z mleka kokosowego.
Pamiętaj, żeby nie gotować śmietanki z żelatyną – całość może się ściąć!
Mus będzie wyjątkowo orzeźwiający, jeśli dodasz do niego trochę posiekanej mięty.Źródło: Naj