Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Panna Cotta z musem malinowym"
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 932
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4174
Pierniczki na miodzie gryczanym są pyszne, mięciutkie i bardzo aromatyczne. T...
Odsłon: 220
Proste, pyszne ciasto budyniowe z kokosem na ciasteczkach petit beurre, polan...
Odsłon: 744
Przepis dnia
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 3592
Przepis dnia
Chicken burger z dodatkiem karmelizowanych pieczarek. Gorąco polecam!
Odsłon: 740
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 932
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4174
Pierniczki na miodzie gryczanym są pyszne, mięciutkie i bardzo aromatyczne. T...
Odsłon: 220
Proste, pyszne ciasto budyniowe z kokosem na ciasteczkach petit beurre, polan...
Odsłon: 744
Przepis dnia
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 3592
Przepis dnia
Chicken burger z dodatkiem karmelizowanych pieczarek. Gorąco polecam!
Odsłon: 740
Składniki
Żelatynę namocz w zimnej wodzie, odstaw na 10 minut, aby spęczniała. Śmietanę mocno podgrzej z połową cukru oraz rdzeniem wanilii. W ciepłej śmietanie rozpuść żelatynę.
Następnie rozlej ją do 4 foremek (o poj. 150 ml każda) Deser wstaw do lodówki na kilka godzin (a jeszcze lepiej na noc).
Maliny przebierz, opłucz, dobrze osącz na sitku. Potem owoce wymieszaj z resztą cukru. Zmiksuj na gładko. Mus przetrzyj przez sitko. Przypraw sokiem z cytryny. Polej nim gotowy deser. Udekoruj, np. miętą.
Łatwe wyjmowanie z foremki
Tuż przed podaniem zanurz foremki ze stężałym deserem na kilka chwil w ciepłej wodzie. Uważaj, aby woda nie nalała się do środka.
Potem na foremce połóż talerzyk, na którym podasz deser. Całość odwróć. Postaw na blacie. Zdejmij foremkę z deseru.
Superrady
Jeśli chcesz zmienić smak deseru, dodaj do śmietany trochę likieru kawowego, gorzką czekoladę albo przygotuj panna cottę z mleka kokosowego.
Pamiętaj, żeby nie gotować śmietanki z żelatyną – całość może się ściąć!
Mus będzie wyjątkowo orzeźwiający, jeśli dodasz do niego trochę posiekanej mięty.Źródło: Naj