Do góry

Desery Przepis na:

Pasztet wiejski otulony kruchym ciastem

Pasztet wiejski otulony kruchym ciastem

Autor:

Przepisów i artykułów: 2230 Ocena: 19009

Dodano:

Odsłon: 1

Wypróbowany przepis na "Pasztet wiejski otulony kruchym ciastem"

Składniki

  • 2 szklanki mąki
  • 15 dag masła
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka soli. Do masy: po 30 dag mielonego indyka i mielonej karkówki
  • 30 dag gotowanej szynki w kawałku
  • 1 kajzerka
  • 1 cebula
  • 3 łyżki oleju
  • 3 jajka
  • sól
  • pieprz
  • gałka muszkatołowa
  • 1 jajko do posmarowania
  • masło do formy
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Pasztet wiejski otulony kruchym ciastem

Przygotowanie

  1. Z podanych składników zagnieć ciasto. Schładzaj je 30 minut. Kajzerkę namocz, odciśnij. Cebulę obierz, posiekaj, zeszklij na oleju. Szynkę pokrój w kostkę. Wymieszaj z mięsem indyka i karkówką. Dodaj cebulę, bułkę i 3 jajka. Przypraw solą, pieprzem i gałką. Wyrób.

  2. Okrągłą formę posmaruj masłem. Spód i brzegi wylep 2/3 schłodzonego ciasta. Nałóż masę. Resztę ciasta rozwałkuj. Wierzch pasztetu przykryj plackiem. Zlep, formując ozdobny brzeg. Posmaruj ostatnim jajkiem. Piecz ok. 2 godz. w 180 st. Wystudź i zamroź.

    Źródło: Tina

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń