Do góry

Desery Przepis na:

Pianka z winogronami

Pianka z winogronami

Autor:

Przepisów i artykułów: 1332 Ocena: 11267

Dodano:

Odsłon: 1

Wypróbowany przepis na "Pianka z winogronami"

Składniki

  • 2 jajka
  • 5 dag cukru
  • 10 dag mąki
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka masła do formy
  • 2 łyżki bułki tartej. Masa: 80 dag kolorowych winogron
  • 300 ml śmietanki 30%
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 200 ml jogurtu naturalnego
  • 1 łyżka żelatyny
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli lub kroplą octu, dodawać partiami cukier, cały czas ubijając. Wlać żółtka, wymieszać. Obie mąki połączyć z proszkiem do pieczenia i wsypać do masy jajecznej, bardzo delikatnie wymieszać.

  2. Tortownicę starannie wysmarować miękkim masłem i wysypać bułką tartą, kaszą manną lub mąką. Przełożyć ciasto, wyrównać powierzchnię. Piec w nagrzanym do 200oC piekarniku ok. 10 minut. Po upieczeniu wystudzić.

  3. Winogrona umyć, oberwać z gałązek, osuszyć, część zostawić do dekoracji. Śmietanę ubić z cukrem pudrem. Żelatynę rozpuścić w minimalnej ilości wody, połączyć z jogurtem, a następnie z ubitą śmietaną. Do kremu dodać winogrona, wymieszać i wyłożyć na wystudzony biszkopt, wstawić do lodówki co najmniej na godzinę.

  4. Część czekolady zetrzeć, resztę rozpuścić w kąpieli wodnej i zrobić z niej dekoracje. Zastygnięte ciasto dekorować winogronami i czekoladą

  5. ok. 55 minut

  6. Superrada

  7. Ten lekki torcik z owocami możesz ozdobić wzorkami ze stopionej w kąpieli wodnej czekolady lub posypać startą na tarce czekoladą, najlepiej gorzką.

    Źródło: Twoje Imperium

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń