Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Łatwy przepis na lekkie i delikatne piankowe ciasto z galaretką. Bez pieczenia, na szybko i smacznie.
Domowej roboty kiełbasa, wiesz co jesz. Do jej zrobienia nie potrzeba wędzarn...
Odsłon: 31000
Polecam. Uwielbiamy lody i truskawki.
Odsłon: 3676
Bigos z młodej kapusty zawsze przypomina mi najlepsze smaki dzieciństwa. Młod...
Odsłon: 5349
Domowej roboty kiełbasa, wiesz co jesz. Do jej zrobienia nie potrzeba wędzarn...
Odsłon: 31000
Polecam. Uwielbiamy lody i truskawki.
Odsłon: 3676
Bigos z młodej kapusty zawsze przypomina mi najlepsze smaki dzieciństwa. Młod...
Odsłon: 5349
Składniki
Foremka. Foremkę wykładamy papierem do pieczenia i układamy w niej herbatniki.
Galaretkę malinową rozpuszczamy w 200 ml. gorącej wody (potrzebna do masy) Galaretkę agrestową rozpuszczamy w 200 ml. gorącej wody (potrzebna do masy) Galaretkę agrestową rozpuszczamy w 400 ml. gorącej wody (to będzie góra ciasta). Wszystkie galaretki pozostawiamy do wystudzenia.
Do misy miksera wlewamy 250 ml. zimnego mleka, wsypujemy śnieżkę i miksujemy na najwyższych obrotach miksera do momentu aż się ubije. Wlewamy wystudzoną malinową galaretkę i krótko miksujemy do połączenia się składników. Masę wlewamy do foremki na herbatniki. Wstawiamy do lodówki do stężenia. Żeby przyśpieszyć proces tężenia można wstawić do zamrażalnika na około 10 min. (ale nie dłużej). Do misy miksera wlewamy 250 ml. zimnego mleka, wsypujemy śnieżkę i miksujemy na najwyższych obrotach miksera do momentu aż się ubije. Wlewamy wystudzoną agrestową galaretkę i krótko miksujemy aż składniki się połączą. Przelewamy masę na różową i stężałą piankę. Wyrównujemy powierzchnię, zwracając szczególną uwagę aby masa dobrze dotykała ścianek foremki. Wstawiamy do lodówki lub do zamrażalnika do stężenia. Gdy ciasto dobrze stężeje, na górę wlewamy ostudzoną i lekko już tężejącą agrestową galaretkę. Wstawiamy do lodówki i chłodzimy minimum 4 godziny, a najlepiej zostawić na noc w lodówce