Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Łatwy przepis na lekkie i delikatne piankowe ciasto z galaretką. Bez pieczenia, na szybko i smacznie.
Zapraszam na ciepły podwieczorek. Niespodziewany gość w dom, serniczki na stó...
Odsłon: 2535
Pierożki z surowym mięsem mielonym w środku, podane z dodatkiem gęstej, kwaśn...
Odsłon: 3040
Szybkie i smaczne placuszki bananowe z serkiem wiejskim, idealne na ciepłe śn...
Odsłon: 102018
Przepis na ciasto z malinami, które jest szybkie i proste w wykonaniu. Świetn...
Odsłon: 6400
Zapraszam na ciepły podwieczorek. Niespodziewany gość w dom, serniczki na stó...
Odsłon: 2535
Pierożki z surowym mięsem mielonym w środku, podane z dodatkiem gęstej, kwaśn...
Odsłon: 3040
Szybkie i smaczne placuszki bananowe z serkiem wiejskim, idealne na ciepłe śn...
Odsłon: 102018
Przepis na ciasto z malinami, które jest szybkie i proste w wykonaniu. Świetn...
Odsłon: 6400
Składniki
Foremka. Foremkę wykładamy papierem do pieczenia i układamy w niej herbatniki.
Galaretkę malinową rozpuszczamy w 200 ml. gorącej wody (potrzebna do masy) Galaretkę agrestową rozpuszczamy w 200 ml. gorącej wody (potrzebna do masy) Galaretkę agrestową rozpuszczamy w 400 ml. gorącej wody (to będzie góra ciasta). Wszystkie galaretki pozostawiamy do wystudzenia.
Do misy miksera wlewamy 250 ml. zimnego mleka, wsypujemy śnieżkę i miksujemy na najwyższych obrotach miksera do momentu aż się ubije. Wlewamy wystudzoną malinową galaretkę i krótko miksujemy do połączenia się składników. Masę wlewamy do foremki na herbatniki. Wstawiamy do lodówki do stężenia. Żeby przyśpieszyć proces tężenia można wstawić do zamrażalnika na około 10 min. (ale nie dłużej). Do misy miksera wlewamy 250 ml. zimnego mleka, wsypujemy śnieżkę i miksujemy na najwyższych obrotach miksera do momentu aż się ubije. Wlewamy wystudzoną agrestową galaretkę i krótko miksujemy aż składniki się połączą. Przelewamy masę na różową i stężałą piankę. Wyrównujemy powierzchnię, zwracając szczególną uwagę aby masa dobrze dotykała ścianek foremki. Wstawiamy do lodówki lub do zamrażalnika do stężenia. Gdy ciasto dobrze stężeje, na górę wlewamy ostudzoną i lekko już tężejącą agrestową galaretkę. Wstawiamy do lodówki i chłodzimy minimum 4 godziny, a najlepiej zostawić na noc w lodówce