Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis na przepyszny piernik herbaciany z kremem grysikowym przełożony konfiturami śliwkowymi. Udekorowany polewą czekoladową i wiórkami kokosowymi.
Klopsiki w sosie pomidorowym to pomysł na prosty i szybki obiad. Możemy je po...
Odsłon: 1467
Jeśli na śniadanie Wielkanocne swoim domownikom czy gościom pragniecie zaserw...
Odsłon: 741
Sałatka z ryżem, pieczarkami, kukurydzą, ogórkami konserwowanymi oraz z jajka...
Odsłon: 935
Klopsiki w sosie pomidorowym to pomysł na prosty i szybki obiad. Możemy je po...
Odsłon: 1467
Jeśli na śniadanie Wielkanocne swoim domownikom czy gościom pragniecie zaserw...
Odsłon: 741
Sałatka z ryżem, pieczarkami, kukurydzą, ogórkami konserwowanymi oraz z jajka...
Odsłon: 935
Składniki
Przygotowanie. Piekarnik rozgrzewamy do 180*C. Foremkę 24 x 35cm. wykładamy na dnie papierem do pieczenia.
Ciasto. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia, kakao i przyprawą do piernika. Białka ubijamy ze szczyptą soli. Pod koniec ubijania wsypujemy cukier i ubijamy na najwyższych obrotach miksera około 10 minut, aż cukier całkowicie się rozpuści, a masa zrobi się gładka i błyszcząca. Zmniejszamy obroty miksera i dodajemy stopniowo żółtka. Następnie wlewamy cienkim strumieniem naprzemiennie miód, zimną herbatę i olej. Następnie stopniowo wsypujemy mąkę miksując na najniższych obrotach do połączenia się składników. Ciasto przelewamy do foremki i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy w funkcji góra dół w 180*C przez około 30 minut do tzw. suchego patyczka (każdy piekarnik inaczej piecze, więc miejcie to na uwadze). Upieczone ciasto wyciągamy z piekarnika, pozostawiamy do wystudzenia, a następnie przekrawamy wzdłuż na 3 blaty.
Krem grysikowy. Z pół litra mleka odlewamy pół szklanki. Do mleka w szklance wsypujemy kaszę mannę i mieszamy. Resztę mleka wlewamy do rondelka, wsypujemy cukry i zagotowujemy. Gdy mleko zacznie się gotować wlewamy mleko z kaszą manną. Cały czas mieszając gotujemy (na niskim grzaniu kuchenki) około 3 minuty. Krem grysikowy odstawiamy do wystudzenia przykryty folią spożywczą. Masło ucieramy, aż zrobi się białe. Dodajemy stopniowo ostudzony krem grysikowy, na koniec wlewając sok z cytryny i ubijamy na krem.
Polewa. Margarynę podgrzewamy w rondelku. Nie gotujemy. Ściągamy z kuchenki i dodajemy resztę składników. Energicznie mieszamy do połączenia składników. Pozostawiamy do lekkiego przestudzenia.
Składanie ciasta. Pierwszy blat ciasta smarujemy cienką warstwą powideł. Wykładamy krem grysikowy. Przykrywamy drugim blatem ciasta i wykładamy pozostałe powidła. Przykrywamy trzecim blatem i smarujemy lekko ciepłą i tężejącą już polewą. Na koniec posypujemy wiórkami kokosowymi.
Przepisy Desery
Desery
Śląskie makrony odpustowe
Desery
Sernik cytrynowy
Desery
Sernik Zebra
Desery
Szybka babka bez miksera
Śląskie makrony odpustowe
Śląskie makrony odpustowe to ponoć najlepsze ciastka na Śląsku z bułką tartą...
Odsłon: 38
Sernik cytrynowy
Pyszny sernik bez ciasta o smaku cytrynowym z dodatkiem soku i skórki z cytry...
Odsłon: 50